Bebeklerde Uyku Gerilemesi

Bebeklerde uyku gerilemesi son derece sık görülen bir problem olarak dikkat çekiyor. Özellikle belli bir çağa gelmiş olan bebeklerin uyku sırasında birçok farklı problem ile karşı karşıya gelmesi hem onlar hem de aileleri için can sıkıcıdır.

13.06.2020-16:02 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-15:59) Bebeklerde Uyku Gerilemesi

Bebeklerde uyku gerilemesi son derece sık görülen bir problem olarak dikkat çekiyor. Özellikle belli bir çağa gelmiş olan bebeklerin uyku sırasında birçok farklı problem ile karşı karşıya gelmesi hem onlar hem de aileleri için  can sıkıcıdır. Bunun nedenlerini ve ayrıntılarını merak edenler hemen yazımıza bir göz atabilirler.

Bebeklerde Uyku Gerilemesi Nedir?

Uyku gerilemesi; normal şartlar altında uyumaya devam etmesi gereken bir bebeğin, hiçbir neden olmadan, sağlık sorunlarından bağımsız bir biçimde uyanması demektir. Bu durum kendisini daha farklı şekillerde de gösterir. Özellikle gündüz uykuları kısalmaya başlamıştır. Ancak bunun çok büyük bir sorun olmadığını hemen ifade edelim. Çünkü her daim çözümü mevcuttur. Geçici olan bu problem genellikle bir haftalık süre içinde çözülür.

4.Aydaki Uyku Gerilemesinin Özellikleri Nelerdir?

Bebeklerde görülen uyku gerilemesi farklı dönemlerde kendisini gösterir. Bunların içinde en zor olanı ise 4.aydır. Çünkü gelişim ilkelerine göre artık bebekler çok farklı bir döneme girmeye başlamışlardır. Yani ortada bir döngü vardır. Bundan dolayı sistem değişmiştir. Bunun sonrasında bebekler özellikle geceleri deliksiz bir uyku çekemezler. Zaman zaman da olsa kısa süreli uyanmalar her daim kendisini gösterir.

8.ve 10. Aylardaki Uyku Gerilemesi Nedir?

Bebeklerde uyku gerilemesi 8.ve 10.aylara gelindiği vakit daha farklı bir hal alır. Bunun nedeni ise kazanılmış olan birtakım becerilerdir. Çünkü bebek artık ayakta durmaya başlamıştır. Bu durum onun daha çok efor sarf etmesi demektir. Oldukça yüksek enerji harcayan bebekler bundan dolayı farklı bir uyku düzenine sahip olurlar. Özellikle bu zaman dilimi içinde beklerin yaşayacağı ayrılık korkusunun da hayatlarını etkileyeceğini hemen ifade edelim.

12.Aydaki Uyku Gerilemesinin Özellikleri Nelerdir?

Bebelerde uyku gerilmesi 12.aya gelindiği zaman artık çok daha farklı bir hal alır. Bunun nedeni ise artık yürüme konusunda bağımsız olmasıdır. Yürümeyi öğrenmelerinden dolayı farklı bir süreç söz konusu olur. Bunun yanı sıra özellikle gündüz uykusu azalmaya başlar. Tek uyku için bu dönem henüz erkendir.

Bebeklerde Uyku Tedavisi Nasıl Geçer?

Bebeklerde ortaya çıkan uyku gerilemesi genellikle kısa süre içinde geçer ve bu konuda hiçbir sorun söz konusu değildir. Önemli olan ise sakin kalmaktır. Genellikle sorunun birkaç gün içinde ortadan kalkması mümkündür. En fazla 10 günlük bir zaman dilimi alır. Aynı zamanda geçici olarak bilinen çözüm yollarından her daim uzak durmak tavsiye edilir.  Yani kucakta uyutmaya çalışmayın. Memede uyutmak ve sallamak da işe yaramaz. Önemli olan şey onun kendi rutini içinde uyumaya devam etmesini sağlamaktır. Zaten çok kısa bir zaman dilimi içinde bebeğiniz kendi başında nasıl uyuması gerektiğini öğrenecektir. Böylelikle gelişimi çok daha sağlıklı olacaktır. Tüm bunlara rağmen çok büyük uyku sorunları söz konusu olursa bunun altında yatan nedeni bulmak şarttır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal