Bebeklerde Otizm Riskini Azaltmak İçin Anne Sütü Önerisi

Anne sütü, bebeklerin beyin gelişimi ve otizm riskinin azaltılması için oldukça faydalıdır. Uzmanlar bu konuda önemli bilgiler paylaştı.

06.10.2024-11:45 - (Son Güncelleme: 06.10.2024-11:45) Bebeklerde Otizm Riskini Azaltmak İçin Anne Sütü Önerisi

Anne Sütü ile Otizm İlişkisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Aslan, son yıllarda yapılan çalışmaların, otizm riskinin azaltılmasında anne sütünün önemine dikkat çektiğini belirtti. Aslan, "Tıp bilimi, beyin gelişiminde ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeyi öneriyor; ancak birçok araştırma, emzirmenin 24 aya kadar devam etmesi durumunda sağlanan olumlu etkilerin daha da belirgin olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Anne Sütünün Faydaları

Anne sütünün, beyin gelişimini destekleyen kök hücreler, probiyotikler ve vitaminler içerdiğini vurgulayan Aslan, "Anne sütü, otizmin gelişiminde belirleyici bir etkiye sahip unsurlarla dolu. Bu besin, hem beynin büyümesini artırıyor hem de otizm riskini azaltıyor." dedi.

Otizm Sıklığı

Aslan, otizmin dünyada her 100 bebekten birinde görüldüğünü ve Türkiye'de yaklaşık 550 bin otizmli birey bulunduğunu belirterek, otizmin kesin bir tedavisi olmadığını ancak erken tanı ile oluşturulan eğitim programları ve sosyalleştirme faaliyetleri ile durumun iyileştirilebileceğini kaydetti.

Emzirmenin Önemi

Prof. Dr. Aslan, anne ile bebeğin emzirme sırasında kurduğu bağın, bebeğin psikososyal gelişimi üzerinde de olumlu etkiler yarattığını, bu durumun aynı zamanda otizm riskini etkileyen çevresel faktörleri olumlu yönde etkilediğini belirtti. "O nedenle sağlıklı bir gelişim için ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeyi öneriyoruz," dedi.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Bebeklerin emzirilmesi sırasında mümkünse mama takviyesinin en az seviyede yapılması gerektiğini ifade eden Aslan, "Eğer emzirmek mümkün değilse, süt peyzajı sağlamak ve bebeklere kaşıkla beslemek gerekiyor," şeklinde konuştu.

Sonuç olarak, anne sütünün bebeklerin sağlığı ve otizm riskinin azaltılması açısından yaşam boyu süren önemli bir besin kaynağı olduğu vurgulanmaktadır. Uzmanlar, bu mucizevi besinden faydalanmanın gerekliliğine dikkat çekiyor.

KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof....

KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Aslan, son zamanlarda tıpta dikkat çeken alanlardan birinin de anne sütü ile otizm arasındaki ilişki olduğuna dikkati çekti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal