Dünyanın hemen hemen her yerinde bebek doğar doğmaz işitme testi yapılır. Amaç bebekte işitme kaybı varsa, bunu erken teşhis etmektir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Osman Nuri Özgirgin, çocuklardaki işitme kayıpları hakkında aileleri bilgilendirdi. İşte detaylar...
GEBELİKTE KULLANILAN İLAÇLAR İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLİR
Yeni doğanda işitme kaybına aileden gelen genetik faktörler (yurdumuzda sıklıkla sorumlu tutulan Connexin geni) sebep olabilmektedir. Ülkemize özellikle akraba evliliklerinin yoğun olması, bu genetik faktörlerin olasılığını arttırır. Annenin hamilelik sırasında kullandığı ilaçlar veya annenin hamilelik sırasında geçirdiği viral enfeksiyonlar; özellikle ilk 3 ayda oluşmuş ise önemli bir etkendir. Doğumun sorunlu olması, bebeğin doğum sırasında oksijensiz kalması beyni, iç kulağı olumsuz etkileyebilir ve kalıcı hasarlar oluşabilir. Bebek doğduktan sonra yaşamının ilk günlerinde veya aylarında geçirdiği viral enfeksiyonlar veya menenjit dikkate alınması gereken işitme kaybı nedenleri arasındadır.
YENİDOĞAN İŞİTME TESTİ MUTLAKA YAPILMALI
Bebeklere doğar doğmaz uygulanan “otoakustik emisyon” (OAE) testi ile işitmenin normal olup olmadığı basitçe anlaşılmaktadır. Bu testle iç kulağın normal işittiğini anlamak mümkündür. Bu testten yanıt alınamaması durumunda bebek hiç işitmiyor veya testin olumlu sonuç vermesi her şeyin normal olduğu anlamına gelmez. Çünkü bu test sadece iç kulak işitmesini değerlendirir. Ama işitme sinirindeki sorun bu testle anlaşılmaz. Ancak günümüzde doğruluk derecesi çok daha üstün olan “beyin sapı odyometrisi” (ABR) testi yapılmaktadır. Tüm bunlarla daha önceden 2-3 yaşlarda farkına varılan işitme kayıplarının yaşamın ilk ayında saptanabilmektedir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.