Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Bebekler belli bir dönem boyunca sadece anne sütü emerler. Bu şekilde gelişme gösterirler. Ancak bu durum sonsuza kadar devam etmez. Çünkü belli bir zaman diliminin ardından bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci tamamlanmalıdır. Bunun nasıl ve ne zaman olacağı ise en çok merak edilen konuların içinde yer almakta.

13.06.2020-13:55 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-13:54) Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Bebekler belli bir dönem boyunca sadece anne sütü emerler. Bu şekilde gelişme gösterirler. Ancak bu durum sonsuza kadar devam etmez. Çünkü belli bir zaman diliminin ardından bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci tamamlanmalıdır. Bunun nasıl ve ne zaman olacağı ise en çok merak edilen konuların içinde yer almakta. Bu konuda bilgi sahibi olmak için hemen haberimize göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci Nedir?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş, ilk 6 ay sonrasında bebeklere anne sütü dışında farklı besinlerin verilmesi demektir. Bunun için annelerin çok hızlı davranmasın ve hareket etmesine kesinlikle gerek yoktur. Çünkü bunun tam olarak yaşanabilmesi için bazı şartların tam olarak ortaya çıkması gerekir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci Ne Zaman Olmalıdır?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş şartları şöyledir;

  • Bebeklerin özellikle baş kontrollerinin çok iyi olması gerekir. Hem dik hem de sabit tutması şarttır.
  • Bunun yanı sıra özellikle bazı reflekslerin tam olarak ortadan kalkması gerekir. Bebekler genellikle bu dönemlerde kendilerine sunulmuş olan bazı yiyecekleri iterler ve bunun için de dillerini kullanırlar. Artık bunun olmaması çok önemlidir.
  • Bebeklerde ek gıdaya geçiş aşamaları içinde dikkat çeken bir diğer husus ise yutma aktivitesinin çok iyi olmasıdır. Yani bir besini yutma konusunda bir problem yoksa artık ek gıdaya geçiş yapmak son derece mantıklı olacaktır.
  • Buna ek olarak bebeğin hem oyuncaklarını hem de elini ağzına sokmaması da şarttır.
  • Fiziksek gelişim konusunda sorunu olmayan bebeklerin artık buna hazır olduklarını hemen ifade edelim.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Hangi Besinler Öne Çıkar?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş çerçevesinde tercih edilmesi gereken besinler şöyledir;

  • Bebeklerde ek gıdaya geçiş listesi olarak biline ürünlerin içinde her daim şeker ve tuz yoktur. Bunların ilk dönemlerde kullanımının belli birtakım sıkıntılar yaşattığı bilinir.
  • Aynı zamanda alerjik durumlara neden olabilecek bazı yiyeceklerden de kaçınmak en mantıklısıdır. Bunların arasında bal, bezelye, portakal, domates, kiraz ve çilek mevcuttur.
  • Demir, bebeklerin gelişimi için son derece gerekli olan bir üründür. Bundan dolayı beslenme listesinde her daim demir içeren ürünlerin olmasına çok büyük bir önem vermek şarttır.
  • Özellikle ilk aylarda genellikle pekmez ve yumurta sarısının verilmesi son derece mantıklı olacaktır.
  • Bunun yanı sıra pekmez de unutulmamalıdır.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Uzak Durulması Gereken Besinler Hangileridir?

Bebeklerde ek gıdaya geçişte uzak durulması gereken birtakım ürünler var. Bunların içinde soya öne çıkar. Bebek için son derece zararlıdır. Sosis, salam ve sucuktan uzak durmak önemlidir. İçinde tatlandırıcı olan yiyeceklerin bebek açısında çok büyük bir tehlike arz ettiğini hemen söyleyelim. Tüm bunların yanı sıra turşu da tavsiye edilmez.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal