Bebeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?

Bebeklik çağında en sık görülen türü atopik dermatit, yani alerjik egzamadır. 2-3 aylık bebeklerde ve katı gıdalarla beslenmeye başlayan bebeklerde görülmektedir. Çok sık rastlanılmasa da yeni doğan bebeklerde de egzama görülebilmektedir. Detaylar haberimizde...

10.03.2020-11:19 - (Son Güncelleme: 10.03.2020-11:15) Bebeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?

Bebeklik çağında en sık görülen türü atopik dermatit, yani alerjik egzamadır. Her yaş grubunda görülebilen bir cilt hastalığı olan egzama genellikle 2-3 aylık bebeklerde ve katı gıdalarla beslenmeye başlayan 4-5 aylık bebeklerde görülür.

Çok sık olmasada yenidoğan bebeklerde de egzama görülebilirken  genellikle 5 yaşına gelindiğinde egzama kendilliğinden geçebilir.

Bebeklerde ve çocuklarda egzamayı saman nezlesi ve penisilin duyarlılığı gibi şikayetler izleyebilir. Egzamadan kurtulan çocukların alerjik rahatsızlıkları devam edebilir.

Egzaması olan ya da bebekken egzama geçiren çocuklarda astım görülme ihtimali yüksektir.

BEBEKLERDE EGZAMA NASIL ANLAŞILIR?

Bebek egzaması kendini; kaşıntılı, kuru ve pullu deri ile gösterir. Daha çok yanaklarda, dirsek ve dizlerin etrafındaki deride bu belirtiler oluşur, tüm vücuda yayılabilir. Cildin altında şeffaf kabarcıklar olur.

Bebeğinin cildinde kabuklanmaya, döküntüye ve kızarıklığa yol açan egzama nedeniyle oluşan sivilceler kanayabilir. Anne sütü yerine inek sütü ile beslenen bebeklerde egzama daha fazla görülüyor.

Bu arada senin tükettiğin süt ürünleri, yumurta, buğday, kuruyemiş gibi bazı alerjik besinlerin anne sütüne geçip bebeklerde alerji yapma ihtimali de var. Bu durum yanlış bir tabir olan "anne sütü alerjisi" diye adlandırılıyor ancak bir bebeğin ana besin maddesine alerji geliştirmesinin imkanı yok! Bu noktada senin doğru beslenmen de büyük önem taşıyor. Bebeğin neye alerjisi olduğunu tespit ettikten sonra ona göre beslenmen gerek. Çoğu zaman bebek büyüyünce egzama da kaybolur.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal