Bebeklerde, diş eti içinde gelişimini tamamlayan süt dişlerinin ağız boşluğuna ulaşma sürecidir. Bebeklerde diş çıkarma; genellikle 4. ile 7. ay arasında görülmeye başlar.
Diş eti içinde gelişim sürecini tamamlayan dişler, 4. ve 7. aylar arasında diş eti yüzeyine doğru hareket eder. İlk olarak, alt çenede ön kesici dişler çıkmaya başlar. Bunu üst çenedeki ön kesici dişler takip eder. Sonrasında yan kesici dişlerin çıkmasıyla süreç ilerler. Bebeklerin 3 yaşına ulaşmasıyla birlikte, 20 adet süt dişi tamamen çıkmış duruma gelir.
Diş çıkarma süreci bebeğin genetik yapısı, aile hikayesi, beslenme düzeyi gibi çok farklı faktörlerle bağlantılı olduğundan her bebekte farklıdır.
Bu anlamda; ailelerin, bebeklerinde diş çıkarmanın geciktiği veya erken olduğu yönünde endişelenmemeleri gerekir. Diş gruplarının çıkmaya başladığı dönemler şu şekildedir:
- Ön kesici dişler; 5-8. ayda,
- Yan kesici dişler; 9-12. ayda,
- Birinci azı (molar) dişler; 12-16. ayda,
- Köpek (kanin) dişleri; 16-20. ayda,
- İkinci azı (molar) dişler; 20-30. ayda çıkar
- Ergenlik döneminde ise üçüncü molar dişler (yirmilik diş) çıkar ve ağız içindeki diş gelişim süreci tamamlanır.
- Beslenmeyi reddetme
- Huzursuzluk, sık ağlama ve sakinleşme dönemleri
- Elleri veya sert cisimleri ağza götürme
- Uyku düzeninde bozulma
- Tükürük salgısında artış, öksürük
- Ağız kenarında biriken tükürükten dolayı tahriş, kızarıklık, döküntü
- Diş etinde hissedilen ağrıya bağlı yanak veya kulak çevresini kaşıma
- Diş çıkan bölgeye soğuk ve hafif bir baskı uygulanması genel olarak faydalı olarak görülür. Bu kapsamda çiğneme oyuncakları, kaşıklar, emzikler gibi esnek cisimler tercih edilebilir.
- 6-9 aydan büyük bebeklerde, serinletilmiş su içirilmesi de rahatlatıcı bir etki sağlayabilir.
- Dişlerin çıkmasıyla birlikte, temiz ıslak bir mendille diş eti temizliği yapılabilir; 1 yaş itibariyle dişlerin bebeklere uygun diş fırçalarıyla fırçalanması ve diş ipi kullanılması da uygundur.
- Diş çıkarma olayı genellikle aşırı yoğun ağrıya neden olmaz. Bundan dolayı ilaçların kullanılması, yan etkilerinin olması nedeniyle önerilmemektedir.