Bebekler Ek Gıdaya Ne Zamana Başlar?

Bebeğiniz ilk anne sütü ile beslenmeye başlar. Fakat aylar geçtikçe bunun yanında ek gıda da tüketmeye alıştırılır. Belirli büyüme ve gelişme gösterdiğinde hayatınıza önemli bir konu ek gıda dahil olur. Peki bebekler hangi besinleri tüketmelidir? İşte detaylar…

11.07.2020-09:42 - (Son Güncelleme: 11.07.2020-08:35) Bebekler Ek Gıdaya Ne Zamana Başlar?

Bebeğin öğünleri zaman içinde düzenli bir belirginlik kazanır. Öncelikle alışma döneminde olduğunu unutmamak gerekir. Sabırlı bir şekilde ilerlemek hem sizin hem de bebeğinizin bu gelişim döneminden keyif almanızı sağlar.

BEBEKLERİN EK GIDAYA BAŞLAMA SÜRESİ

Bazı bebekler ek gıdaya, doktor önerisiyle 5 aylıkken de başlayabilir. Bu durumda ‘5 aylık bebeğe hangi besinler verilir?’ diye düşünen anneler de olabilir. Bebeğiniz ek gıdalarla ilk defa tanışacaksa, 5-6 aylık bebeğin sindirim sistemine uygun olabilecek gıdalar verilmesi tavsiye edilir. Evde mayalanmış yoğurt, mevsim sebzelerinden seçeceğiniz bir sebzenin püresi verebilirsiniz. İlk defa alacağı ek besinin tatlı seçenek olan meyve yerine sebze olması bebeğinizin sebzelere alışması ve nötr tatları kolay benimsemesi açısından uygundur.

Ek gıdalara alışma sürecinde bebeğinize sakin ve mutlu bir ifadeyle yaklaşmanız onun yeni tatlarla olan ilişkisini olumlu olarak etkileyecektir. Bebeğinize ek gıdaları aşamalı olarak sunmalı ve herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Diğer yandan farklı tatlarla tanışması gelecekteki yemek alışkanlıklarını etkileyeceği için telaşlı bir tutum da süreci zorlaştırabilir.

EK GIDA DÖNEMİNDE BEBEKLERİN BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?

Bebekler 6. ayı doldurduktan itibaren yavaş yavaş katı gıdaları tüketmeye başlar. Katı gıdalara alışma ise başlangıçta yumuşak formda ve püre, daha sonra pütürlü, ilerleyen aylarda ise parmak besin ve kendi kendini besleyebileceği şekilde hazırlanan besinlerin yetişkin gözetimi ve yardımıyla sunulması olarak söylenebilir. Bu dönemi keşif ve keyifli şekilde yaşamasına izin vermek, bebeğin yemekle ve kendini besleme ihtiyacıyla kuracağı bağın gerekliliğini belirlemek açısından oldukça önemlidir.

İlk ek gıda besininde yaptığınız denemelerde besilerin pürüzsüz bir yapıda olması çok önemlidir. Ardından bebeğinizi yemeye alıştıkça pütürlü kıvama getirebilirsiniz.

BEBEKLER KAHVALTI YAPMAYA NE ZAMAN BAŞLAR?

Bebekler 6. aydan itibaren ek gıdalarla tanışır. Bebeklere ek gıdalar tattırılmadan önce, güne emzirme veya biberonla beslenme ile rutin olarak başlar ve bebeğin çok aç veya tok olmadığı, telaşsız ve rahat bir zaman diliminde tercihen sebze püresi tattırılır.

Bebeğinizi sabah emzirdikten veya formül mama verdikten sonra, açlık ile tokluk arası bir zamanda ilk ek besini ile tanıştırmak için oldukça uygun bir zamandır. Bebekler ek besinlere kademeli olarak alıştıktan sonra 8. ay civarında kahvaltı öğünü almaya başlarlar. Bebek kahvaltısı ise onun gelişim dönemine uygun besinler ile hazırlanır.

Bebekler kendilerine uygun hazırlanan bir kahvaltı menüsüne 7. Aydan itibaren geçmeye başlarlar. Bebeklerin sağlıklı büyümesi için gerekli olan vitaminleri içinde barındıran yumurtayı 8. Aydan sonra tüketmeye başlarlar. Tam bir yumurtayı 9. Aylarında tüketebilirler. 12. aydan önce yumurta beyazı çocuklara verilmemelidir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal