Çalışmaya 4 ila 17 hafta arası 13 bebek anneleri ile birlikte katıldı. 4 hedefe dayalı davranışlar analiz edildi. bilim adamları, anne ve bebek eşzamanlı olarak gülümsediğinde ve hiçbiri gülümsediğinde neyin üretildiğini keşfetmek istedi.
Sadece anne gülümsediğinde ve sadece bebek gülümsediğinde ne olduğunu da incelediler. bu davranışların etkilerini ölçmek için, bilim insanları robotik, psikoloji ve bilgisayar bilimlerinde kullanılan teknikleri kullandılar.
Bebekler anneleri gülümsediğinde özel bir davranış gösterdiler. yani, annenin yaptığı her davranışı bir cevap takip etmedi. bebekler sadece annelere özellikle kendilerine gülümsediklerinde geri gülümsediler, ki bilim adamlarının beklediği buydu.
Anneler çoktan gülümseyip bebeklerini görmeye başladıklarında, tam tersi meydana geldi: jesti geri vermediler. küçükler, gülümsemenin zamanını ve koşullarını hesaba katarlar, tıpkı komedyenlerin şakalarının izleyiciler üzerinde daha önemli bir etkisi olmasını istedikleri gibi. yani, kendiliğinden ve yalnızca onlara yönlendirilmeleri gerekir.
Deneyi yapan araştırmacılar oyunların bebeklerin gülüşü için gerekli olduğunu doğruladı. araştırmalar çocukların taklit ederek öğrendiklerini göstermektedir. bebeklerin beyinleri, yetişkinler vücutlarının bir bölümünü kullanarak belirli bir görevi yerine getirdiğinde belirli aktivasyon kalıpları geliştirir. örneğin, bir oyuncağı elleriyle kullanırlarsa, bebek de öyle yapar. bu yüzden annelerini onlara gülümseyen görünce aynısını yaparlar.