Bebeğin anne karnındaki büyüme süreci karmaşık bir süreç olduğu için bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi de hamilelik haftasına bağlı olarak farklı yöntemlerin uygulanmasını gerektirmektedir. Op. Dr. Okan Özden bebeğin anne karnındaki gelişim sürecine değinerek bebeğin cinsiyetinin öğrenmenin yollarını açıkladı.
Op. Dr. Okan Özden, döllenme sonrası ortaya çıkan zigotta yer alan kromozomların bebeğin gelişim sürecinin ölçümünde temel faktör olduğunu dile getirerek, ''Bebek cinsiyetinin belirlenmesinde kullanılan kıstas ise insan genetiğini oluşturan 46 kromozom arasında Y kromozomunun oluşan zigotta bulunup bulunmamasıdır. Eğer cinsiyet kromozomları olarak da bilinen X ve Y kromozomları bebekte XX olarak bulunuyorsa kız yönünde; XY şeklinde bulunuyorsa erkek yönünde gelişim izlenir'' diye açıkladı.
Gebeliğin 9. haftasına kadar dış cinsel organların herhangi bir cinsiyet yönünde gelişim gösterdiğini ifade eden Özden, ''11. hafta sonrasında erkeklerde penis ve testis gelişimi belirginleşmeye başlar. Kızlarda 12. hafta itibariyle rahim ve yumurtalık gibi iç cinsel organlar gelişmeye başlar ve 14. hafta itibariyle de dış üreme organları yani klitoris ve labia belirginleşir. Yine 14. haftada erkeklerde karın içinde gelişen testis, testis torbasına doğru yolculuğuna başlar ve doğum öncesi veya sonrasında testis torbasına yerleşir'' dedi.
Hamilelik süresince bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinde kullanılabilecek çeşitli yöntemlerin mevcut olduğunu söyleyen Özden, şunları söyledi: ''Belirli sağlık koşullarında gebeliğin daha erken dönemlerinde girişimsel yöntemlere ihtiyaç duyulabilirken, daha ileri dönemlerde rutin gebelik kontrolü esnasında girişimsel olmayan yöntemlerle de cinsiyet tespit edilebilir.''
Modern tıp uygulamaları arasında gebelik süreci boyunca cinsiyetin tespit edilebildiği yöntemlere değinen Özden, ultrason, amniyosentez, kan testi ve koryonik villus örneklemesi ile bebeğin cinsiyetinin belirleyebileceğini sözlerine ekledi.
Ultrasonun sağlıklı gebelerin en sık başvurduğu yöntem olduğunu belirten Özden, ''Bebeğin anne karnındaki konumu, çevre dokuların bebek etrafındaki konumu, bebeğin gelişim düzeyi ve gebelik haftası gibi farklı parametrelere bağlı olarak cinsiyetin belirlenme başarısı farklılık gösterir. Bu nedenle gebeliğin 14. haftasında bebeğin cinsiyeti görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 18-22. gebelik haftasında yapılması daha uygundur'' diye aktardı.