BDDK, salgın sürecinde verdiği kararların süresinde uzatma yaptı. BDDK, Kurul yeni kararlarını internet sitesi üzerinden yayınlandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan şu ifadelerle hatırlatma yapıldı:
“Bilindiği üzere, 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren, koronavirüs salgınının özelde bankacılık sektörü genelde de makroekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik olarak bankalar tarafından yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklerde ve uluslararası düzenlemelerin uygulanmasında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geçici nitelikli bazı düzenlemeler yapılmıştı.”
BDDK, değerlendirme neticesinde, pandeminin muhtemel etkilerinin sürdüğü içinde olunan süreçte, konu olan düzenlemelerin aynı hedeflerle uzatılmasının yerinde olacağına ve bu kapsamda uygulamaların geçerlilik tarihini 31 Aralık 2020' tarihinden 30 Haziran 2021 tarihine çekti.
KREDİ TAKİP SÜRESİ DEĞİŞTİRİLDİ
Bu duruma göre, 30 Haziran 2021 tarihine kadar kredi ödemelerinde olası gecikmelere esneklik verilerek gecikmeye giren krediler izleme, hesaplarına geçirilmeden önce doksan gün yerine 180 gün beklenilecek.
Kart borçlarını erteledikleri zaman boyunca bankaların asgari tutar da içinde olmak üzere alacaklarını istemeyerek ödemesiz zaman verebilme uygulaması da 30 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek.
Tekrar yapılandırılmış kredilerin geri ödemesindeki şartlar için de kolaylık sürecek. Doksan günlük gecikme müddetinin 180 güne yükseltilmesine benzer bir şekilde, 1 senelik takip süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi otuz günün üzerinde geciken veya bu zaman içerisinde bir defa daha tekrar yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grup'ta sınıflandırılma koşulu 30 Haziran 2021 tarihine kadar yürütülmeyecek.
Yapılan düzenlemeler, ihtiyaç kredilerinin yanında konut, taşıt ve tüketici kredileri ile bütün ticari kredi çeşitlerini barındırıyor.
Diğer taraftan, bankacılık sektörünün mali bünyesiyle ilgili resmin daha şeffaf bir halde analiz edilmesini ve muhtemel tehlikelerin daha etkin bir halde idare edilebilmesini teminen belirli düzenlemelerde de 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren sona erecek.
Heyet, aynı zamanda 100 bin dolar ve üzerinde (ya da öteki döviz türlerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif içinde) alım işlemlerinde dövizin alakalının hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının/fiziki teslimat edilmesinin bir iş günü valörlü olarak yapılmasıyla ilgili uygulamanın yanında gerçek ve tüzel şahısların günlük yüz gr ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının alakalının hesabına geçirilmesinin ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak yapılanmasıyla ilgili uygulamayı da kaldırdı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Detaylarına bugün kurumumuz web sitesinden duyurulan 08.12.2020 tarihli ve 9311 ile 9312 sayılı Kararlardan da ulaşılabileceği üzere; içinde bulunduğumuz süreçte pandeminin olası etkilerinin devam etmesi nedeniyle bazı düzenlemelerin uzatılmasına, bankacılık sektörünün mali bünyesine ilişkin göstergelerin daha şeffaf bir şekilde izlenebilmesi ve olası risklerin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesi amacıyla geçici nitelikli olan diğer bazı uygulamaların ise sonlandırılmasına karar verilmiştir.”
30 HAZİRAN TARİHİNDE SONA ERECEK
Açıklamada “İlerleyen dönemde pandeminin etkilerinin zayıflamasıyla birlikte, devamına karar verilen uygulamaların, 9312 sayılı mezkur Kurul kararında da belirtildiği üzere, 30.06.2021 tarihinde sonlandırılması planlanmaktadır.” denildi.