Bayramda çalışan işçi ne kadar mesai ücreti alır? Bayram tatilinde çalışan işçinin ücreti nasıl hesaplanır?

Ramazan Bayramı yaklaşırken pek çok soruda beraberinde geliyor. Bayramda çalışacak işçilerin ücretlerinin zamlı olup olmayacağı oldukça merak ediliyor. Pek çok kişi bu süreçte ailesiyle vakit geçirmek isterken bazıları da çalışmak durumunda kalıyorlar. Bayramda çalışacak olan kişilerin merak ettiği tüm konular yazımızda…

25.04.2022-19:15 - (Son Güncelleme: 25.04.2022-19:15) Bayramda çalışan işçi ne kadar mesai ücreti alır? Bayram tatilinde çalışan işçinin ücreti nasıl hesaplanır?

Bu sene 2 Mayıs tarihinde kutlanacak olan Ramazan Bayramı üç gün devam edecek. Bayramda tatil planı yapan pek çok kişi yer alırken bazıları da çalışmaya devam etmektedir. Bayramda çalışan işçilerin zamlı ücret alıp almayacağı merak ediliyor. Bu süreçte çalışan işçiler çalıştığı günler için zamlı maaş alacaklardır. Bu noktada kimileri aileleri ile vakit geçirmeyi tercih ederken kimileri de çalışmayı tercih etmektedir. Bayram süresince çalışmanın zorunlu olup olmadığı, ne kadar bir getirisi olduğu soruları akıllarda dolanmaktadır. Bu konu da çalışan kişilerin kendi haklarını da bilmeleri son derece önemlidir. Bayramda çalışacak olan kişilerin merak ettiği tüm konular yazımızda…

Bayramda çalışmak zorunlu mu?

Resmi olarak tatil edilen günlerde işçilerini çalıştırmaya devam edecek olan kişiler işçilerden yazılı olarak onay alması gerekmektedir. Alınacak olan onay her senenin başında yapılabilirken bazıları için iş sözleşmesinde yapılmaktadır. İş sözleşmesinde yer alan böyle bir ifadenin bulunması durumunda işçi ulusal bayramlarda ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul etmiş sayılmaktadır. Ancak işçi için böyle bir onay alınmadığı durumda ya da toplu sözleşmelerinde böyle bir ifadenin olmaması durumunda çalışma zorunlulukları yoktur.

İşçilerin böyle günlerde çalışmaması durumunda iş sözleşmesi feshedilirse kıdem tazminatını ve başka alacakları açtığı dava ile alabilirler. Yani bayramda bir işçinin çalıştırılması için yazılı onaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Bayramda Çalışan İşçi Ücreti Ne Kadar

Bayramda çalışan ne kadar ücret alır?

Bir işçinin tatil günlerde çalışması durumunda hem tatil günde çalıştığı ücreti alırken, hem de normal çalışma ücretini almaktadır. Yani bu durumda iki günlük ücret almış olacaktır. Genel tatil gününde çalışan bir işçinin bir saat çalışması durumunda bile, o gün bir tam gün çalışma ücreti alacaktır. Tatil günün başladığı saatler içerisinde çalışması olan işçi çalıştığı sürenin ücretine değil, bir tam günlük ücretine hak kazanır. Çalışan kişiler bu konuya dikkat etmelidir. Tatil olan bir günde çalışmaları durumunda tam ücretin ödenip ödenmediğini kontrol etmelidir. Genel tatil gününde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun, tam günlük ücrete hak kazanmaktadır. Haftalık çalışması 45 saatin üzerine çıkmış ise bu durumda fazla mesai ücretine de hak kazanacaktır.

Arife günü çalışan fazla mesai ücreti mi alır?

Bayram tatili öncesindeki gün olan Arife günü 1 Mayıs Pazar gününe denk gelmektedir. Bu nedenle çalışacak olan pek çok kişi bu günün tatil olup olmadığını, ücret alınıp alınmayacağını merak etmektedir. Arife günü çalışan bir işçinin fazla mesai ücreti alacağı düşünülmektedir ancak bu yanlış bir bilgidir. Fazla mesai yapılıp yapılmadığı noktasında işçinin hafta tatilinden sonraki günlerdeki çalışmalarının 45 saatin üzerine çıkıp çıkmadığına bakılır. Eğer işçinin 45 saat üzerinde çalışma durumu olduğunda o zaman işçiye mesai ücreti için ödeme yapılır. Fakat bu durum her işçinin arife günün çalışmasında fazla mesai ücreti alacağını göstermez.

Arife günü İş Kanununa göre genel tatil günüdür ve genel tatil günlerindeki ücret ödeme kriterlerine göre işçiye ücret ödenir. Bayram tatili arife günü saat 13:00’dan itibaren başladığı ve arife gününü öğleden sonrası genel tatil günü olduğu için işçinin 13:00’dan sonra çalıştırılmaması gerekir, eğer işçi arife günü 13:00’den sonra çalıştırılırsa zamlı ücret ödenmek zorundadır. Arife günü saat 13:00’dan sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.

 Arife günü ve bayramda çalışan işçi ne kadar ücret alır?

Bayram gününde hiçbir şekilde çalışmayan işçiler hiçbir kesinti olmadan tam maaş alacaklardır. Bayram olan günlerde çalışan işçiler ise iki günlük çalışmış gibi ücret alacaklardır. Bu tatilin hafta sonuna denk gelmesi ve işçinin bu süreçte çalıştırılması durumunda işçiye 2.5 günlük ödeme yapılması gerekmektedir.

Bayramda Çalışan İşçi Ücreti Ne Kadar

İşçi bayramda çalıştırılıp başka gün izin kullandırılabilir mi?

Bayramda çalışan bir işçinin o gün ki ücreti iki günlük ücret olarak ödenmek zorundadır. İşverenin tatil günlerde işçiyi çalıştırması iznini bayram sonrasında kullandırması gibi bir şey söz konusu olamaz. Yani bayram tatilinde izinli olmak ve bayram tatili sonrasında izinli olmak arasında fark vardır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda çalıştığınız tatil günü için iki günlük çalışma ücreti talep edebilirsiniz. Normal gün olarak düşünüp ödemelerin buna göre yapılması mümkün değildir. Bir işçinin haklarını bilmesi bu noktada oldukça önemlidir. Zaman zaman işçilerin ödemelerinden kesintiler yapılmaktadır. Hakkı olan ödemelerin işçilere verilmesi çok önemlidir. Bu durumla karşılaşan bir işçi dava açabilir ve hakkı olan ücreti fazlasıyla almaya hak kazanabilir.

Zamlı ücret SGK’ya bildiriliyor mu?

Tatil günlerinde çalıştırılan bir işçinin çalışma karşılığı olarak aldığı ücret miktarının SGK’ya bildirimi yapılmaktadır. Bu nedenle tatil günlerinde çalışan işçinin maaşı artarken, emeklilik için ödenen primde yükselmektedir. Yani aldığı ücret emekliliğine de katkı sağlamaktadır. İşçilerin bu konuda bilinçli olması ve haklarını bilmesi gerekmektedir. Yapılan ödemelerin E – Devlet üzerinden kontrolü yapılması gerekmektedir. Hem emeklilikleri için ödenen prim açısından hem de aldıkları maaş açısından kontrol sağlanmış olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal