1 sene içersinde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki kere cemaat ile birlikte bayram namazı kılınır. Bayram namazını kılan müslümanlar hemen ardından caminin bahçesinde toplanarak bayramlaşırlar. Buda birlik ve beraberliğinin bir göstergesi kabul edilir.
Bayram namazı kılarken nasıl niyet edilmelidir?
Sabahın erken saatinde namaza gidecek olan vatandaşlar bayram namazını kılmaya başlamadan önce nasıl niyet edeceklerini araştırıyor. Camide toplu halde namazlarını kılan Müslümanlar bayram namazı kılacakları için niyetinde buna göre belirtmelidirler.
Niyet ederken; ''Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama'' diye olmalıdır. Bunun sonrasında da imam ile birlikte başlayarak öncelikle 1.rekat ardından 2.rekat namazlarını kılarlar.
Bayram namazı kılınışı
Bayram namazları 2 rekat kılınmaktadır. Bu rekatların kılınışlarıda aynıdır.
Niyet edildikten sonra imam ile birlikte 1. rekat başlar.
İmam, “Allahü ekber” dedikten sonra tekbir alır ve eller bağlanır. Müslümanlarda imamın ardından tekbir getirerek ellerini bağlar. İmam ile namaz kılmaya başlayan Müslümanlar sessizce “Sübhaneke” duasını okumaya başlarlar. Sonra İmam ile Müslümanlar, “Allahü ekber” der ve tekbir alır, bağladıkları ellerini kulak hizasına getirir ve yanlarına bırakır. Sonra tekrardan “Allahü ekber” denir ve bir tekbir daha alınarak ellerini yine yana indirirler. Üçüncü kez “Allahü ekber” dedikten sonra tekbir tekrardan alınır ve bu defa eller bağlanır. Alınan tekbirler arasında üç kere “sübhanellahi'l-azîm” demeye yetecek kadar beklenilmesi gerekir. Ellerini bağlayan cemaat sonrasında beklemeye başlar ve imam, sessizce eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sureyi ise sesli, duyulacak şekilde okur. Sonra rükü ve secdeler yapılarak 2.rekat için kalkılır.
2.rekatta imam, sessizce besmeleyi çeker, “Fatiha” ve “zamm-ı surelerini cemaatin duyacağı şekilde sesli olarak okumaktadır. bağladıkları ellerini kulak hizasına getirir ve yanlarına bırakır. Sonra tekrardan “Allahü ekber” denir ve bir tekbir daha alınarak ellerini yine yana indirirler. Üçüncü kez “Allahü ekber” dedikten sonra tekbir alır tekrardan eller yanlarına indirilir. 1. rekatta olduğu şekilde 2. rekatta da tekbirler arasında üç defa “sübhanellahi'l-azîm” denilecek kadar beklenmektedir. Üçüncü tekbirin akabinde “Allâhü ekber” diyerek rüküa varılmaktadır. 1.rekatta olduğu gibi rükü ve secdeler tamamlanır. 2. secdeden sonra oturulmaktadır. Oturduktan sonra “Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena'ğfirlî” duaları okunur. Sağa, sola ve tekrardan sağa bakılarak selam verilir.
2. rekatın sonunda İmam-hatip minbere çıkıp bir hutbe okur. Bu hutbe Cuma hutbesinde olduğu gibi iki kısımdan oluşur. Hutbeye “Allahu ekber, Allahu ekber, la ilahe illallahu vellahu ekber, Allahü ekber ve lillahi'l-hamd” diye tekbir getirilerek başlanılmaktadır. Cemaat de buna tekbir ile cevap verir.
İmam-hatip, bayram hutbelerinde genel olarak bayramın birleştirici özelliğinden bahsedilmektedir. İslam kardeşliği, yardımlaşma gibi konulara yer verilir. Ayrıca, Ramazan bayramı hutbesinde, zekat ve sadaka ibadet konularına değinilmektedir.