Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz sektörlerine yönelik desteklerin devam edeceğini açıkladı. Bakan Bayraktar'ın verdiği önemli müjdeleri TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, 24 TV'de izleyicilerle paylaştı. Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji sektöründeki istikrar ve sürdürülebilirlik politikalarını vurgulayarak, enerji maliyetlerini düşük tutmak için çeşitli destek mekanizmalarını devreye alacaklarını belirtti. Elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarda fiyat artışlarının kontrol altında tutulması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Alparslan Bayraktar, bakanlık binasında düzenlenen toplantıda televizyon kanallarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, özellikle sanayicilerin kendi tüketimleri için yenilenebilir enerji yatırımları yapmalarını teşvik etmek amacıyla 7 bin 500 megavatlık yeni bir yenilenebilir enerji kapasitesini ilan ettiklerini açıkladı.
Bakan Bayraktar, sanayicilerin, otellerin, ticarethanelerin ve bireysel tüketicilerin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere güneş enerjisi projelerine başvurabileceklerini belirtti. Bu kapasitenin 2024 yılı içinde tahsis edileceğini söyleyen Bakan Bayraktar, yatırımcılardan bu kapasiteyi hızlı bir şekilde kullanarak yeni yenilenebilir enerji kurulu güçleri devreye sokmalarını beklediklerini ifade etti.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali 2024’de devrede
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 2024’de devreye alınma hedeflediklerini vurgulayan Bakan Bayraktar, "Sahada dört tane reaktörün inşası devam ediyor. Aynı anda devam ediyor. İlk lisansı alan ilk reaktör bunlardan biraz daha ilerlemiş durumda. Bizim hedefimiz 2024 yılı içinde bu reaktörü devreye alabilmek. Elbette nükleer alan özel bir alan. Tasarımından uygulamasına kadar, takibinden kontrolüne, denetiminden testlerine kadar birçok uluslararası standardın olduğu bir alan. Bunların hepsini adım adım yapmanız gerekiyor. Burada süreçleri kısaltabilmek mümkün değil. Herhangi bir inşaattan bahsetmiyoruz. Onun için biz de emniyetten, yani nükleer güvenlik alanından hiçbir şekilde sarfınazar edilmeden (vazgeçilmeden), onu önceliklendirerek bu çalışmayı yürütüyoruz. Hedefimiz bu yıl içinde santrali devreye almak" dedi.
Bayraktar, ilk reaktörün devreye girmesiyle ilgili, "Biz, 2028 yılına kadar dört reaktörü de devreye almak istiyoruz. 4 bin 800 megavatlık kurulu güce erişmiş olacağız. Burada toplam üretilecek enerji yaklaşık 35 milyar kilovatsaat. Bugün Türkiye'nin tüketimi 330 milyar kilovatsaat civarında. Yani önümüzdeki üç-dört yıllık süreçte tüketimimiz yaklaşık 360 milyar kilovatsaate ulaştığında bunun tam da yüzde 10'unu karşıladığımız bir durum olacak. Tam kapasite olunca tüketimimizin yüzde 10'unu karşılayacak" açıklamalarında bulundu.
"Doğal gaz ve elektrikte fiyat artışı öngörmüyoruz!"
Doğal gaz için herhangi bir zam olacağını beklemediklerini belirten Albayrak, "Elektrikte de fiyat artışı öngörmüyoruz. Petrol fiyatlarının da bu mertebelerde gideceğini öngörüyoruz. Fakat otomatik fiyatlandırmadan dolayı petrolün bir başka değişkeni de döviz. Dolayısıyla dövizdeki oynama da petrol fiyatlarında, akaryakıt fiyatlarında zaman zaman düzenleme olabilir. Bu zaman zaman yukarı zaman zaman aşağı yönlü olabilir. Doğal gaz ve elektrikte herhangi bir fiyat artışı öngörmüyoruz" dedi.
Bayraktar, “Elektrik ve doğal gazda sübvansiyonlar (devletin yaptığı karşılıksız yardımlar) ne kadar?” sorusuna, "Çok. Özellikle elektrikte ve doğal gazda yaklaşık yüzde 50'lik bir sübvansiyon söz konusu meskenlerde. Devletimiz bu gruptaki tüketicileri desteklemeye devam ediyor" dedi.
2024 Karadeniz’in yılı!
Karadeniz’in yeni keşifler eyelken açtığını vurgulayan Bakan Bayraktar, "Karadeniz'de birkaç sondaj hedefimiz var. 2024 bu anlamda yeni bir keşif yılı olabilir. Herhangi bir sondaj yapmadan, ümidimizin olduğu sahalar olsa da herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Yeni keşif haberlerini Karadeniz'den sondajların sonucunda verebiliriz" diye konuştu.