Savaşın seyrini dünyada değiştiren, şu anda bütün dünyada kendi sınıfının en iyisi olarak görülen ve hakkında her gün yazılar çıkmaya devam eden yerli ve milli Bayraktar TB2'nin 2014'te uçuşunu gerçekleştirdirmişti.
Bayraktar TB2, 2016'da Roketsan'ın geliştirdiği akıllı mühimmatlarla silahlandırıldı. 2019'da da sadece dünyada üç ülkenin yapabildiği 6 tonluk kendi sınıfının en moderni Bayraktar Akıncı'nın ilk uçuşu gerçekleşti. 6 kilogramdan 6 tona. Bu sürede sadece 3 tane insansız hava aracı yapıldı.
Baykar Savunma, 3 ülkeyle daha Bayraktar TB2 SİHA'nın ihracatıyla ilgili olarak sözleşme imzaladı. Böylelikle Bayraktar TB2 SİHA ihraç edilen daha doğrusu satış sözleşmesi imzalanan ülke sayısı, 19'a yükselmiş oldu. Şu ana kadar yaklaşık 300 adet Bayraktar TB2'nin üretildiği tahmin ediliyor.
Roketsan üretimi MAM-L ve MAM-C mühimmatlarını kullanan Bayraktar TB2 SİHA; Suriye, Irak, Libya, Karabağ ve son olarak Ukrayna'daki muharebelerde elde ettiği başarılarla adından sık sık söz ettiriyor. SİHA, azami 4 adet mühimmat yüklü şekilde görev yapabiliyor.
Baykar Teknoloji Lideri Bayraktar, şu şekilde konuşma yapmıştı;
'Türkiye, sadece bakış açısını ve vizyonunu değiştirerek yüzde 15'lerde olan yerli katkıdan yüzde 70-80'lere yaklaştı. Bizim insansız hava araçlarımızda bu, yüzde 93 oranında gerçekleşti. Bütün tasarımları bize ait bir insansız hava aracından bahsediyoruz. Bu, dünyada da rekor sayılabilecek bir yerlilik düzeyidir. Öyle bir devirde yaşıyoruz ki üretimin kendisinin de biraz daha önemsiz olduğu bir devir... Mesela bu telefon nerede üretiliyor? Hepsi Çin'de... Peki parayı Çin mi kazanıyor? Çin 100 lira kazanıyorsa diğer taraf 1.000 lira kazanıyor. Niye üreten kazanamıyor? Çünkü katma değeri satıyor. Fikri hak kimdeyse, kim tasarladıysa o kazanıyor.' dedi.
Suriye, Libya, Karabağ ve Rusya-Ukrayna savaşlarında tüm dünyanın ilgiyle izlediği başarılara imza atarak adeta savaşın seyrini değiştiren Bayraktar TB2'ler, açıklanan bilgiler itibariyle şimdiye dek şu ülkelere ihraç edildi:
Azerbaycan, Libya, Katar, Türkmenistan, Kırgızistan, Fas, Cezayir, Polonya, Etiyopya, Ukrayna, Letonya, Somali ve Irak.