Bayraktar TB2 iki ülke arasında kriz yarattı: Sınır hattına yakın uçuş gerçekleştirildi iddiası

Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilim bu kez Bayraktar TB2 ile yükseldi. Kosova’nın Sırbistan’ın sınırına yakın şekilde Bayraktar TB2 SİHA ile uçuş gerçekleştirdiği iddia edildi.

06.07.2024-10:45 - (Son Güncelleme: 06.07.2024-17:35) Bayraktar TB2 iki ülke arasında kriz yarattı: Sınır hattına yakın uçuş gerçekleştirildi iddiası

Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimin ana gündemi Türkiye’nin yerli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2 oldu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan ordusunun "Ateş Saldırısı 2024" adlı tatbikatının ardından yaptığı açıklamada, Kosova'nın geçen yıl satın aldığı Bayraktar TB2 SİHA'ların Sırbistan yakınlarında uçuş gerçekleştirdiğini iddia etti. 

Güvenlik tehdidi oluşturmuyor

AA’da yer alan habere göre; Vucic, bu uçuşları yakından izlediklerini ve başka bir zamanda bu kadar uzun süre hava alamayacaklarını belirtti. Uçuşların NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) kontrolü altındaki bir bölgede gerçekleştiğini vurgulayan Vucic, Sırbistan'ın bu bölgeye saygı duyduğunu söyledi. Ancak bu durumun ülkesi için bir güvenlik tehdidi oluşturmadığını da ekledi ve ordusunun yeteneklerini gözden geçirmek amacıyla yapıldığını ifade etti.

Bayraktar TB2 iki ülke arasında kriz yarattı: Sınır hattına yakın uçuş gerçekleştirildi iddiası

Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci ise yaptığı açıklamada, Vucic'in iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kosova Güvenlik Gücü bünyesinde faaliyet gösteren Bayraktar TB2 SİHA'ların Kosova Cumhuriyeti topraklarında operasyonlarını sürdürdüğünü ve komşu ülkeleri gözetleme veya hava sahalarını ihlal etme niyetlerinin olmadığını vurguladı.

Kosova-Sırbistan gerilimi

Sırbistan, 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı hala kendi toprağı olarak görmekte ısrarlı. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi ve nihayetinde birbirlerini tanıması için 2011'de başlatılan Avrupa Birliği arabuluculuğundaki Belgrad-Priştine Diyalog Süreci devam etmekte.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal