Bayraktar DİHA nedir, görevi ne? Bayraktar DİHA özellikleri ve görevi

Baykar Teknoloji, Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi'nin son test uçuşlarına ait fotoğraflar paylaştı. Yerli ve milli imkanlara tasarlanmış olan Bayraktar şimdiden vatandaşların ilgi odağı olmuş durumda. Bayraktar DİHA nedir, görevi ne? Bayraktar DİHA özellikleri ve görevi nelerdir? İşte merak edilen haberimizin detayları sayfamızda yer almaktadır.

20.04.2022-22:00 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-22:00) Bayraktar DİHA nedir, görevi ne? Bayraktar DİHA özellikleri ve görevi

Baykar Teknoloji, Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi'nin son test uçuşlarına ait fotoğraflar paylaştı. Yerli ve milli imkanlara tasarlanmış olan Bayraktar şimdiden vatandaşların ilgi odağı olmuş durumda.

Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı, havada inceleme ve gizli görevler için çalışmalarda yürütülebilecek. Taktik İHA sınıfında bir hava aracıdır. Araç, otomatik seyir uçuşu, otonom kalkış, otonom iniş ve yarı otonom seyir uçuşu yapmaktadır. Baykar Savunma tarafından oluşturulan DİHA, İlk defa 2021 yılında Teknofest'te gösterime çıkmıştır.

Bayraktar DİHA nedir, görevi ne? Bayraktar DİHA özellikleri ve görevi

Bayraktar DİHA nedir, görevi ne?

DİHA, ilk kez 2019 senesinde Baykar Savunma tarafınca duyurulmuştur. Keşif ve gizli görevler için çalışmalar sürdürmek için kullanılabilecektir. Elektrikli motora sahip olan DİHA, kalkış yaptığı süre zarfından sonra seyir uçuş moduna geçerek, yakıt motorunu kullanmış olacak. DİHA'da dikey iniş, görev üzerine iniş ve paraşütle iniş olmak üzere 3 adet iniş modu bulunmaktadır.

DİHA sisteminde başta otomatik rota takibi,hedef takibi ve tespiti, çember atma ve eve dönüş modları şeklinde bir çok yapay zekaya bağlı kontroller vardır. Bu sistemlere sahip olmasıyla birlikte DİHA, son derece hızlı manevra yeteneğine, pist'siz uçuş sağlayabilmesine ve dar kısımlarda göreve hızlı bir biçimde başlayabilecek anlamına geliyor.

İHA'ların uçuşları çok pahalı olmasa da, 7/24 şeklinde çalışma yaptıklarında çok fazla maliyet çıkartmaktadır. Ama DİHA sayesinde çok ucuz paralara devriye atılabilecek. DİHA 'nın bir başka kullanım yerleri ise deniz donanmasındaki, TCG Anadolu gibi büyük gemilerde yer alması

TCG Anadolu tam anlamıyla uçak gemisi olmadığından, kalkış pistinin kısa olması sebebiyle normal insansız hava araçlarının kalkışı için sorun oluşturmaktadır. Fakat DİHA’lar kolayca donanma gemilerinde iniş ve kalkış sağlayabilecekler.

Bayraktar DİHA nedir, görevi ne? Bayraktar DİHA özellikleri ve görevi

Bayraktar DİHA’nın Dünya’da Benzerleri var mı diye incelediğimiz zaman, dikey iniş ve kalkış yapabilme yapan İHA uzun zamandır başka ülkelerde üretim olarak yapılmamaktadır. Sadece Çin'de üretilmiş olan deniz kuvvetleri adına , sd-40 modeli 40 kg ağırlığı ile saatte 180 km hız yapabilmektedir.

Amerika’da arkasındaki tek pervane ile kalkış ve iniş yapabilen, Martin V-BAT İHA’sı 40 kg ağırlığıyla 166 km hıza çıkabiliyor.

Rusya’da ise Zala V-TOL’ün kanat açıklığı, 2,85 metre azami kalkış ağırlığı 10,5 kg kadar, maksimum uçuş hızı 110 km / saat kadardır. Buna benzer bir çok ülkede bulanan havacılık sanayisi kendi İHA üretimlerini yapmaya devam etmektedir.

Bayraktar DİHA nedir, görevi ne? Bayraktar DİHA özellikleri ve görevi

Bayraktar DİHA özellikleri ve görevleri nelerdir?

Geçtiğimiz sene TEKNOFEST'te boy göstermiş olan DİHA nın özellikleri herkes tarafından merak konusu olmuş durumda. 

DİHA 'da yük kapasite ağırlığı 5 kg'dır. Üzerinde gündüz kamerası,termal kamera,lazer işaretleme ve mesafe ölçücü bulunmaktadır. Bulunan bu sistemlerle bir çok alanı koordine edebilmektedir. 50 kg kalkış ağırlığına sahiptir. Kanat açıklığı 5 mt ve 20'ye 20 metre olan bir alan içinde dikey iniş ve kalkış yapabilmektedir. 15 bin feet yüksekliğe kadar ulaşabilmektedir. Seyrini 45-50 knot arası yapabilmektedir. Bu bir gözlem İHA'sı, uzun süre havada kalabildiği gibi ,hareketli alanlarda iniş ve kalkış sağlayabilmektedir. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal