Bayraktar Akıncı’da 6 Yapay Zeka Bilgisayarı Bulunuyor

TÜBİTAK’ın Gebze Kampüsü’nde gerçekleştirilen Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Çalıştayı tamamlandı. Çalıştayda konuşan Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA), 6 adet yapay zeka bilgisayarını içerisinde barındırdığını belirtti.

25.02.2020-17:04 - (Son Güncelleme: 25.02.2020-16:45)

Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda yapay zeka çalışmalarındaki yol haritalarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştayda Türkiye'nin ilk milli SİHA platformlarını geliştiren Baykar'ın, yapay zeka yol haritası da anlatıldı.

Bu kapsamda sunum Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Baykar’da üzerinde çalışılan makine öğrenmesi, görüntü ve harita verisi işleme, insan ve makine etkileşimi gibi konular üzerinde çalışmalarını ve bilgilerini paylaştı. Çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Bayraktar, ayrıca onlarca Bayraktar TB2 SİHA’nın, aynı anda ve eş zamanlı olarak güvenli bir biçimde uçabilmesi için sistem geliştirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bayraktar TB2 SİHA'lar filolar halinde uçuyor. Yani yurt içi ve dışında aynı anda onlarcası birden havada oluyor. Bunun için arka planda yönetilen ciddi bir ağ altyapısı var. İHA'ların en güvenli şekilde uçabilmeleri, en emniyetli görev parametrelerine ulaşabilmeleri için yapay zeka çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca muharebe sahasında İHA'ların sensörleri elektronik harp unsurlarına ve karıştırmaya maruz kalıyor. Buna dair çözümler geliştiriyoruz."

Selçuk Bayraktar, 6 Aralık 2019 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren AKINCI’nın, içerisinde 6 yapay zeka bilgisayarı bulunduğunu da sözlerine ekledi. Baykar’da çalışan mühendislerin geliştirdiği yapay zeka bilgisayarlarıyla AKINCI’nın, gelişmiş rota ve görev planlama fonksiyonları yürütebildiğini belirten Bayraktar, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bayraktar AKINCI, bünyesindeki yapay zeka bilgisayarları vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek, bilgi toplayabilecek. Hiçbir dış sensöre veya Küresel Konumlama Sistemine (GPS) ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi, aynı zamanda coğrafi bilgileri kullanılarak çevresel farkındalık sağlayacak.

Gelişmiş yapay zeka sistemi elde ettiği verileri işleyerek, karar verme özelliğine sahip olacak. İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi Bayraktar AKINCI’nın daha etkin kullanımını sağlayacak."

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal