Fazladan yaparak çocuğunuzun beslenme çantasına ya da uzun bir yolculuğa çıkarken yanınızda güvenle götürebileceğiniz bir tarif. Vakit kaybetmeden denemeye başlayın.
Bayatlamayan Poğaça Tarifi İçin Hamur Malzemeleri;• 1 su bardağı sıvı yağ
• 2 su bardağı yoğurt
• 1 yumurta
• 5,5 su bardağı un
• 3 paket kabartma tozu
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı şeker
• 1 tatlı kaşığı sirke
Yoğurma kabının içerisine 1 su bardağı sıvı yağ, 2 su bardağı yoğurt ve 1 adet yumurta akını eklenerek karıştırılır. 5,5 su bardağı undan biraz alınarak karışıma eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. 3 paket kabartma tozunun da hepsi bir an da değil yavaş yavaş birini döktükten sonra karıştırarak her adımdan aynısı yapılır. Bu işlem hamurun daha güzel bir kıvamda olması için sağlanır. Baharatlardan tuz ve şeker de 1 tatlı kaşığı ile birlikte eklenir. Bütün bu karışım el yardımıyla tamamen karıştırılır. Dışardan içeriye doğru dairesel hareketlerle yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Bayatlamayan poğaça tarifi başta ismine bakılınca diğer poğaçalardan farklı gibi görünse de aslında aynıdır. Artı bir özelliği uzun süreli olmasıdır. Yumruklayarak yoğurma işlemine devam edilir. Ve kısa bir süre hafif dinlenmeye bırakılır.
NOT: Hamurun karışımda çok fazla yoğun bir şekilde olmamasına dikkat edilmelidir. Unun markasına göre değişkenlik gösterebilir. Yoğun hamur, poğaçanın da yoğun ve ağır olmasına sebep olur.
Bayatlamayan Poğaça Tarifi İç Harcı Malzemeler;• Peynir
• Maydanoz
Bir kabın içerisine ince dilimlenmiş maydanozları eklenir. Ardından küp şeklindeki peynirleri üzerine ilave edilir. İkisi bir karışım olana kadar karıştırılır. Poğaçayı nasıl seviyorsanız iç harcına eklemek istediğiniz ürünü ona göre ölçülü koymalısınız. Zeytinli seviyorsanız, çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri ezilmiş şeklide kendi halinde koyabilirsiniz. Ve ya sade seviyorsanız, içi yumuşacık bir poğaçayı fırına sürersiniz. Bayatlamayan poğaça tarifi iç harcı hazırlarken, burada iş biraz damak zevkinize bağlıdır.
Bayatlamayan Poğaça Tarifi Hamur Şekillendirilmesi;Dinlenen hamurdan belirli büyüklükte parçalar kopartılır. Ne çok küçük ne de çok büyük mandalina boyutu kadar olması ideal olmalıdır. Tezgâh üzerine yapışmaması için biraz un serpiştirelim. Hamurun ele yapışmaması için de çok az zeytinyağı alınır. Parmak hareketleri ile minik bir hamur şekillendirmesi yapılır. Yeterli açma işlemini tamamladıktan sonra orta kısmına hazırladığımız iç harçtan bir tatlı kaşığı olacak şekilde eklenir. Kapatma işlemi özenli yapılmalı. Pişme esnasında açılmaması için kapatırken içe doğru hafif bükerek kapatmakta fayda var. Tepsiye yerleştirilen yağlı kağıt üzerine kapatılan hamur poğaçaları sıralı şekilde yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve bıçakla 1-2 çizik atılır. Susam ya da tercihe göre çörek otu serpiştirilir. Önceden ısıtılan 180 derece fırında 20 dakika üstleri kızarana kadar pişirilmeye bırakılır. Çaylarda demlendiyse poğaçanızı afiyetle yiyebilirsiniz.