Başucunuzdaki telefonlarınızın size ölüme götürdüğünü biliyor muydunuz? Uzmanlara göre cep telefonlarının sürekli kullanımı stres düzeyinin artmasına sebep oluyor. Öte yandan telefonu başucuna koyup uyuyan insanlar kanserden göz bozukluğuna birçok türden hastalığa yakalanabiliyor. Aşağıdaki haberden detaylarına ulaşabilirsiniz…
Hayatımızın en önemli parçası haline gelen telefonların, devamlı bir manyetik alanın kapsamı altında olmak insan sağlığı için olumsuz etkilere neden olabiliyor. Bunun yanı sıra; akıllı cep telefonlarını yataklarının yanında şarj ederken uyuyan veya uyuya kalan kullanıcılar büyük bir risk altında kalıyor. Bu gibi bir durumda telefon şarj etme sırasında akıllı cihazdaki ısının dağılması önlenmiş oluyor ve bunu engelleyecek bir alanda olmadığı için telefon oldukça sıcak hale geliyor. Bu nedenle de telefon şarj ederken yastığın ya da yatağın yanma ihtimali ortaya çıkıyor. Tüm bu riskler nedeni ile ebeveynlerin kendilerinin ve çocuklarının mobil cihazlarını nerede şarj ettiklerine dikkat etmeleri gerekiyor. Sıcak dalgaların evlerde yakın çıkartabilecek noktaya kadar çıkabiliyor.
Avusturalya'da düzenlenen bir bilimsel araştırmada telefonla uyumak ve akıllı telefonu sürekli kullanmanın erkeklerde kısırlık ve sperm kalitesinde düşüşe neden olduğunu ortaya koymuştur. Cep telefonlarının sürekli kullanımı hem erkek hem kadında eş olarak stres düzeyinin artmasına sebep olmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanana göre; sadece cep telefonu değil genel olarak elektronik aletlerin vücudumuz için kötü olduğunu ve Kanser gelişimi olasılığını arttırdığını belirtilmektedir.
Cep telefonunuzu alarm kurduğunuz için yanınızdan ayırmak istemiyor olabilirsiniz. Fakat uyanmak için illa ki radyasyon yayan cep telefonunuza ihtiyacınız yok. Bunun yerine normal bir çalar saat tercih edebilirsiniz. Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile telefonunuz çevreye elektromanyetik dalgalar yaymaya devam edecektir.
Yapılan araştırmalara göre telefonun getirdiği zararları şu şekilde sıralamak mümkün: ‘‘Beyin dalgalarının etkilenmesiyle birlikte; telefonla uyumak, beyin dalgalarını olumsuz etkileyebilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu durum uzun vadede hafıza ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir. Melatonin düzeninin bozulmasını sağlayarak, telefon ekranlarından yayılan mavi ışık, melatonin hormonunun salgılanmasını engelleyerek uyku düzenini bozabilir. Bu da uyku sorunlarına ve kronik yorgunluğa neden olabilir. Göz sağlığına zarar: Uyku öncesi telefon ekranlarına uzun süre maruz kalmak, gözlerde yorgunluk, kızarıklık ve dijital göz yorgunluğu gibi sorunlara yol açabilir.’’
Beyin üzerindeki olumsuzlukları
Bu ciddi zararlarının ortaya çıkmasının yanı sıra, ‘‘Baş ağrıları ve migren riski oluşturabilmektedir. Telefonla uyumak, baş ağrıları ve migren atakları riskini artırabilir. Manyetik dalgaların ve elektromanyetik alanın beyin üzerindeki etkisi nedeniyle bu tür rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra cilt problemlerine de önemli ölçüde zarar verdiği görülmektedir. Telefonlar, bakteri ve kir birikimine zemin hazırlayarak ciltte akne ve döküntü gibi problemlere yol açabilir.’’
Sosyal hayatımıza da direkt bir etkisi gözden kaçmayacak bir gerçekliktir. Rahatsız edici aramalar ve bildirimlerin gelmesiyle birlikte telefonun başucunda olması, gece boyunca gelen bildirimler ve aramalar nedeniyle uyku kalitesini etkileyebilir ve dinlenmeyi engelleyebilir. Gece boyunca telefonla ilgilenmek, Sosyal Medya içerikleri veya Haberler nedeniyle stres ve kaygı düzeyini artırabilir. İlişkilerde sorunlar telefonla uyumak, partnerle kaliteli zaman geçirmeyi engelleyerek ilişkilere olumsuz etki edebilir. Bazı insanlar, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalara karşı hassasiyet gösterebilir ve bu da çeşitli semptomlara neden olabilir.
Güvenlik riskleri telefonun başucunda olması, kişisel verilerin kötü niyetli kişilerin eline geçme riskini artırabilir. Başucunda telefonla uyumak bir dizi potansiyel sağlık ve güvenlik riski taşır. Uyku kalitesi, beyin fonksiyonları ve genel sağlık açısından daha iyi bir uyku için telefonu yatak odası dışında bırakmak veya uçuş moduna almak önemli bir adımdır.