Yağlı güreşlere katılan ve burada mücadele eden sporculara pehlivan denir. Yağlı güreşlerde rakiplerinin hepsini yenerek başa gelen ve şampiyon olan kişilere de başpehlivan denmektedir. Başpehlivanların ne iş yaptığı merak konusu olmaktadır. Peki, başpehlivanlar ne iş yapar?
Farklı meslekler yapıp aynı zamanda pehlivanlık yapan kişilerin sayısı yok denecek kadar azdır. Başpehlivan olan kişiler ise genellikle başka meslekle uğraşmaz ve sadece başpehlivan olurlar. Başpehlivan olmak zordur.
Başpehlivanlar güreşe hazırlanırken ‘kispet’ denilen deri pantolonları giyerler ve bütün vücutlarını yağlarlar. Güreşlerde pehlivanların kullandığı yağ zeytinyağıdır. Başpehlivanlar birçok güreşe katılmış ve bu yarışlarda da çoğu zaman birinci olmuş uzman sporculardır.
Başpehlivan olmak zor bir iştir. Pehlivanlar düzenlenen turnuvalara ve Türkiye genelinde düzenlenen şampiyonalara katılmalıdır. Daha sonra bu yarışmalardan kiloya göre galibiyetler ve madalyalar kazanmak gerekir. Başpehlivan olmak için bunlar da yeterli değildir. Pehlivanlar bir güreş kulübüne katılmalı ve profesyonel güreşçi olmalıdır. Tüm bu aşamaların ardından pehlivanlar başpehlivan olabilir.
Başpehlivanlar rakiplerini yenebilmek için güçlü olmalıdır. Bu nedenle sık sık antrenman yapar ve düzenli beslenirler. Bu aşamalar masraflı olmaktadır. Bunun için pehlivanların kendilerine sponsor bulmaları gerekir.
Başpehlivanlar katıldıkları turnuvalardan, sponsorlardan ve belediyelerden gelir elde eder. Fakat Türkiye’nin en bilinen güreş turnuvası olan Kırpınar Yağlı Güreşleri’nden elde edilen gelir bile yüksek değildir. Turnuvanın galibine 5-60 bin TL arası ödül verilmektedir. Türkiye’de sayılı olan başpehlivanlar ise aylık 10 bin TL’den fazla kazanmaktadır.
Ülkemizde en çok bilinen başpehlivanlar; Recep Kara, Recep Gürbüz, Mustafa Batu, Mükerrem Kıyı, Mehmet Yeşil, İsmail Balaban, İsmail Koç, İsmail Erkal, Ali Gürbüz, Şaban Yılmaz, Savaş Yıldırım ve Aydın Demir gibi isimlerdir.