Başörtüsü Çıkışıyla Gündem Olmuştu! O İsim Zirveye Yerleşti

İran'da yaklaşan 28 Haziran cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin yapılan son kamuoyu yoklamasında, reformist aday Mesud Pezeşkiyan büyük bir yükseliş gösterdi. Anket sonuçlarına göre Pezeşkiyan, yüzde 24,4 oy oranıyla zirveye yerleşti.

24.06.2024-14:46 - (Son Güncelleme: 24.06.2024-14:46) Başörtüsü Çıkışıyla Gündem Olmuştu! O İsim Zirveye Yerleşti

İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 22-23 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen ankette, ülke genelinde 31 eyalette 18 yaş üstü 4057 kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı. Katılımcılara "Şu anda cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılsa hangi cumhurbaşkanı adayına oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

Pezeşkiyan Zirvede

Anket sonuçlarına göre, reformist aday Mesud Pezeşkiyan yüzde 24,4 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri ve muhafazakar aday Said Celili ise yüzde 24 ile ikinci sırada bulunuyor. Daha önceki anketlerde önde olan Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ise yüzde 14,7 oy oranıyla üçüncü sıraya geriledi.

Diğer Adaylar

Diğer adaylardan Emir Hüseyin Kadızadehaşimi yüzde 2, Ali Rıza Zakani yüzde 1,7 ve Mustafa Purmuhammedi yüzde 0,7 oy oranına sahip.


Seçim Katılımı ve Kararsızlar

Ankete katılanlardan yüzde 43,9'u kesinlikle sandığa gideceklerini belirtirken, yüzde 7,7'si büyük olasılıkla oy kullanacağını söyledi. Katılımcıların yüzde 14,8'i ise henüz karar vermediğini ifade etti. Oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı yüzde 27,9 olarak tespit edildi.

Başörtüsü Çıkışıyla Gündeme Gelmişti

Reformist aday Mesud Pezeşkiyan, geçtiğimiz haftalarda televizyon münazarasında yaptığı "Kadınlara zorla başörtüsü taktıramayız" çıkışıyla gündem olmuştu. Pezeşkiyan, ayrıca internet yasaklarının kriz zamanlarında uygulanabileceğini, ancak normal koşullarda bu yasakların halka zarar verdiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı olursam internetteki birçok yasak ve kısıtlamayı kaldıracağım" açıklamasında bulundu.

Pezeşkiyan, ülkedeki zorunlu başörtüsü uygulamasına ilişkin ise, "Nasıl daha önce kadınlarımızdan başörtüsünü alamadılarsa şimdi biz de kadınlara zorla başörtüsü taktıramayız" ifadesini kullanmıştı.

İran'da 28 Haziran'daki seçimler öncesinde yapılan bu anket, Pezeşkiyan'ın popülaritesinin arttığını ve reformist bir aday olarak büyük bir destek kazandığını ortaya koydu. Seçim sonuçları merakla bekleniyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal