Pandemi süreci ile beraber başlayan ekonomik dalgalanmalar, kira fiyatları üzerinde fahiş oranlara neden oldu. Yaşanan krizi fırsata çevirmek için her fırsatı değerlendiren ev sahipleri, kiracıları oldukça zor durma soktu. Geçtiğimiz günlerde konu hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, haksız kazanç sağlamaya çalışanlar için çok ciddi yaptırımlar olacağını belirtmişti. O yaptırımların detayları belli olmaya başladı. Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor. İşte detaylar.
Yüksek kiralara ceza geliyor
Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre; Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Bir yıldan üç yıla kadar hapisle soruşturma, dava açılabilecek. Fırsatçı ev sahipleri mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecek.
Türk Ceza Kanunu’ndan yeni düzenleme
Geçtiğimiz aylarda kiralara yüzde 25 sınırı getirilmiş, ev sahibinin yüzde 25 üzeri zam yapması yasaklanmıştı. Ancak asgari ücrete gelen zammı fırsat bilen ve kurala uymayan ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşmış, kiracıları zor durumda bırakmıştı. Fahiş kira artışına gidenlere yönelik Türk Ceza Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Yeni düzenlemede fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Bir yıldan üç yıla kadar hapisle soruşturma, dava açılabilecek.
Haklarında 3 yılla soruşturma açılan fırsatçı ev sahipleri mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecek. Adalet Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanacak yasal düzenleme yeni yasama döneminde Meclis'e sunulacak.
Bakanlık fahiş kira artışını önlemek için sıkı denetimde
Konuyla yakından ilgilenen Hazine ve Maliye Bakanlığı da kiralık konut, gayrimenkul satışlarının gerçek değerinin üzerinde beyan edilmesi, vergilendirilmesi konusunda titizlikle çalışıyor. Emlakçı odaları ile vergi daireleri bu konuda işbirliği yaparak vergi kaybı ve kayıt dışılığı önlemeyi amaçlıyor. Bakanlık ekipleri denetimlerde 5 yıl içinde ev alıp satanların kira ve gayrimenkulün değer artışı üzerinde beyanname vermeleri gerektiğini anımsatıyor.
Sözleşmeniz bitse de evden çıkarılamazsınız
Bir diğer düzenlemede kira sözleşmelerindeki kafa karışıklığı için geldi. Bir yıllık kira sözleşmesi bitince "süre bitti" diyerek evden, işyerinden çıkarmak mümkün değildir. Kiracının evden çıkarılması 10 yıllık bir sürecin sonunda yasal olarak gerçekleştirilebilir bunun için ise 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekiyor. Kiraya veren Borçlar Kanunu 347. Maddesi gereği kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi feshedebilir. Kiraya verenin, kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarabilmesi için on yıllık sürenin geçmesi gerekir. Ancak, beş yıl sonra taraflar mahkemeye başvurarak yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi incelemesi yoluyla tespitini talep edebilir. Bu noktada kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit ediliyor.