Başka bir gezegenden uçurulan ilk araç: "Hiç olmadığımız kadar yakınız"

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Mars’taki Perseverance kefir aracı, kızıl gezegende görev mini helikopter Ingenuity’nin fotoğrafını çekti. Perseverance ekibinin sosyal medya üzerinden paylaştığı fotoğraflara, Bir süredir hiç olmadığımız kadar yakınız" notu düşüldü. 1,8 kilogramlık mini helikopter Ingenuity, 'başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı' olarak tarihe geçmişti.

14.01.2023-10:53 - (Son Güncelleme: 14.01.2023-10:53) Başka bir gezegenden uçurulan ilk araç: "Hiç olmadığımız kadar yakınız"

AA’daki habere göre, 2 yıldır Marsın yüzeyinde keşif yapan Perseverance adlı keşif aracı insanoğlunun başka bir gezegende uçurulan ilk araç olan Ingenıity adlı mini helikopterin fotoğrafını çekti. Perseverance ekibi Twitter hesabından Mars’ta uçurulan ilk araç olan Ingenuity adlı mini helikopterin fotoğraflarını paylaştı

Perseverance ekibinin Twitter’dan paylaştığı fotoğraflar, "#MarsHelicopter ve ben bir süredir hiç olmadığımız kadar yakınız. Uçuşlar arasında bir kum tepeciği üzerinde dinlenen birini gördüm. Kimdi, tahmin edin. Ingenuity'nin 39 numaralı uçuş için hazırlandığına inanabiliyor musunuz?" açıklamasıyla yayımlandı.

Başka bir gezgende uçurulan ilk araç

Toplamda 64 dakikadan fazla hava kaldı

Ingenuity, yaklaşık 79 saniye süren ve 140 metreyi kapsayan 39 numaralı Mars uçuşunu 11 Ocak’ta gerçekleştirdi.  Uçuş günlüğüne göre, helikopter şimdiye kadar Mars'ta toplam 7 bin 830 metre uçarak 64 dakikadan fazla havada kaldı.

California’daki Jet İtki Laboratuvarı’ndan yapılan ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keşif aracı, 30 Temmuz 2020'de fırlatıldıktan 7 ay sonra 18 Şubat 2021'de Mars'a inmişti.

En gelişmiş teknolojik sistemler sahip Perseverance Kızıl Gezegen'deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.

Fotoğrafları Perseverance ekibi Twitter hesaplarından paylaştı

Mars'taki atmosfer yoğunluğunun Dünya'nın yaklaşık yüzde 1'i kadar olması nedeniyle NASA mühendisleri, Ingenuity'yi yerden kaldırmak için ultra hafif malzemeler ve Dünya'da gerekenden daha hızlı dönen, her biri 123 santimetrelik 4 pervane kullanmıştı. 



Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal