Başarıda Uykunun Önemi Nedir?

Başarı ve uyku arasında herhangi bir bağ olup olmadığını araştıran uzmanlar, uykudan önce veya sonra ders çalışmanın verimli olabileceğini söyledi. Peki, uykunun başarı üstündeki etkileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

29.05.2020-18:19 - (Son Güncelleme: 30.05.2020-16:45) Başarıda Uykunun Önemi Nedir?

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztürk, sanal ortamda düzenlenen "Uyku düzeni ve öğrenme" konulu söyleşide, düzenli ve dinlendirici uykunun, sağlık açısından oldukça önemli olduğuna değinerek, "Uykudan hemen önce ya da uykudan hemen sonra ders çalışmak ve bir şeyler öğrenmek diğer zamanlara göre daha verimli oluyor," açıklamalarında bulundu.

"UYKUSUZLUK, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ OLUMSUZ ETKİLER”

Uykunun kendi içinde belli evreleri bulunduğunu, sağlıklı bir uykunun, bölünmeden tek parça halinde alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti:

"Uykusuzluk, bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiler. Salgın sürecinde bağışıklığın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bağışıklığımız bizi her türlü hastalığa karşı koruyan en önemli sistemimiz. Yine uykusuz kaldığımızda öğrenme ve bellek süreçlerimiz olumsuz etkilenir. Vücudumuzun ihtiyacı olan uykuyu almayı başardığımız zaman, uykusuzluğun olumsuz yönlerini çözmüş oluruz."

SAĞLIKLI VE DÜZENLİ UYKU VERİMİ ARTIRIYOR

Öztürk, sağlıklı ve düzenli uykunun, öğrenme sürecindeki verimliliğin artmasına yardımcı olduğunu ve başarıyı artırdığını da belirtti. Sınav hazırlığı, ders çalışma ve öğrenme süreciyle uyku arasında doğrudan bir bağlantı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:

"Uykudan hemen önce ya da uykudan hemen sonra ders çalışmak ve bir şeyler öğrenmek diğer zamanlara göre daha verimli oluyor. Sabah kalktığımızda oturup ders çalışırsak öğrenilen şeyleri belleğe kaydetmek daha kolay oluyor. Yine benzer şekilde ders çalıştıktan sonra yatıp uyursak yine bu öğrenme süreci verimli oluyor. Ders çalışma süreciyle uyku arasındaki zaman arttıkça ve arada farklı faaliyetler yapıldıkça öğrenmenin verimi azalıyor. Üniversite öğrencilerinde yaptığımız bir çalışmada uyku eğitimi alan grubun akademik başarısının arttığını gözledik. Bir konuyu bir saat çalışıp öğrenmek varken dört saat harcamak neden olsun? Uykuya dikkat edersek bunu kolayca yapabiliyoruz."

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal