Baş ve boyun kanserinin en azılı 2 baş düşmanı: Alkol ve sigara!

Uzmanlar alkol ve sigara kullanımının etkisiyle, kanser hastalıklarında artış yaşandığını belirtirken, çoğunlukla orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde görülen baş ve boyun kanserine dikkat çekildi. Ayrıca 2 haftayı aşan ses kısıklığını ihmal edilmemesi gerektiği uyarısı yapıldı. Baş ve boyun kanserinin sebeplerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sizler için araştırdık. Detaylar haberimizden ulaşabilirsiniz…

19.01.2024-16:26 - (Son Güncelleme: 19.01.2024-16:26)

Alkol ve sigara kullanımı sağlığı tehdit etmeye devam ediyor. Halk arasında çok sık rastlanmayan, baş ve boyun kanseri erkeklerde kadınlara oranla yüzde 5 daha fazla görülmektedir. Tüm Kanser türlerine kıyasla ise yüzde 3 olarak karşımıza çıkmaktadır. 50 ve 60 yaş aralığındaki erkeklerde sigaranın önemli bir etkisiyle gırtlak kanserine oldukça sık rastlanmaktadır. Baş ve boyun kanseri hakkındaki tüm detayları Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mazhar Çelikoyar’la konuştuk.

Baş ve boyun kanseri nereyi kapsar?

Baş ve boyun kanseri

Başın ve boğazın bazı bölgelerdeki dokularda meydana gelen kanser türlerine verilen genel bir ad olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mazhar Çelikoyar, ‘‘Burada omurgayı ve omurga çevresi kaslarını hariç bırakırız. Söylediğimiz bölgelerin içerisinde yüz, cilt, tükürük bezleri, tiroid bezleri ve özellikle burun, burun içi sünisler, ağız, ağız için, yutak ve gırtlak bölgeleri mevcut. Bu özellikle son yıllarda artış gösterenler bir tanesi gırtlak kanseridir’’ dedi.

Belirtileri nelerdir?

Baş ve boyun kanseri sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için son evreye varınca kendisini göstermeye başlar. Ancak genel olarak bu belirtileri dikkate alıp doktorunuza başvurabilirsiniz.

Baş ve boyun kanseri

Baş ve boyunda şişlik,

Göz çevresinde şişlik,

Ağızda uyuşma, karıncalanma, 

Ses kısılması,

Yutma güçlüğü,

Öksürük,

Nefes almada güçlük,

Yutkunmada güçlük,

Ağızda, dilde ve dudakta görülen bazı yaralar,

Kulak ağrısı, çınlaması ya da işitmede azalma.

Tedavi yöntemi nasıl yapılır?

Kanser tanısı muhakkak doktor muayenesi sonrasında konulmalıdır. Tedavi planlaması doktor dahilinde hareket edilmeli, cerrahi müdahale ya da radyoterapi tedavi yöntemi uygulamalıdır. Sigara alkolden tamamen uzaklaşmalı, sağlıklı beslenme, spor ve stresten uzak bir yaşam benimsenmelidir.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal