Farklı baş ağrısı çeşitleri, zaman zaman kendisini hissettirir. İnsanın yaşam kalitesini düşüren, günlük aktivitelerini yapmasını engelleyen bu ağrılar, her zaman merak edilmekte; tedavi yolları araştırılmaktadır. En sık görülen sağlık sorunlarından biri olan baş ağrısı çeşitleri nelerdir?
Baş ağrısı çeşitleri; bünyeye, yaşa ve çevresel şartlara bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Baş ağrısı çeşitlerini temel olarak şu şekilde ayırmak mümkündür;
Gerilim Baş Ağrısı
Küme Baş Ağrısı
Menstürel Migren
Tansiyona Bağlı Baş Ağrısı
TRigeminal Nevralji
Egzersiz Baş Ağrısı
Migren baş Ağrısı
Şimdi bu ağrı türlerini teker teker inceleyelim.
Genelde stres faktörüne bağlı olarak ortaya çıkan gerilim baş ağrısı, baş bölgesinde bir basınç hissine yol açar. En sık görülen baş ağrısı çeşitlerinden biri olsa da nedenleri henüz belirlenmemiştir. Ancak stres, bu tür bir ağrıyı tetikleyen en önemli faktördür. Bu tarz bir ağrıdan uzak kalmak için kişinin sağlıklı bir yaşam yolunu tercih etmesi ve ilaç kullanımından mümkün olduğunca kaçınması gerekmektedir. Ayrıca kişi, stresi yönetebilmeli ve yönlendirebilmelidir. Gün içindeki yorgun faaliyetlerin ardından bolca dinlenmelidir.
Küme baş ağrısı, haftalık kümeler halinde sirayet ettiği için 'küme' olarak adlandırılmıştır. Baş ağrısının en şiddetli türüdür. Öyle ki, bazen bu ağrının şiddeti hastayı yatağından kaldıracak düzeye gelmektedir. Küme baş ağrısı genellikle başın tek yanında olur. Göz çevresini etkisi altına alır. Sık atakların ardından iyileşme dönemi gelir. Lakin iyileşme süreci, hastanın bünyesine bağlı olarak haftalar, aylar ya da yılları alabilmektedir.
Küme baş ağrısının nadir görüldüğü bilinmektedir. Herhangi bir tehlike barındırmaz. Ancak kişinin yaşam kalitesi büyük ölçüde etkiler. Etkili bir tedavi yöntemi ile atakların şiddeti ve ağrı döneminin süresi azaltılabilmektedir. Küme baş ağrısının nedenleri hakkında net bir bilgi yoktur ancak vücuttaki anormalliklerin bu tür bir ağrıya sebep olduğu düşünülmektedir.
Menstürel migren, kısaca adet dönemi migrenidir. Regl takvimi ile paralel ilerler. Östrojen ve ödeme bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu tür ağrılar birkaç gün sürer. Kişi regl döneminde zaten gergindir. Bir de menstürel migren ağrıları ortaya çıktığında kadının günlük aktivitelerini yapması zorlaşır.
Sık ve şiddetli baş ağrıları, hipertansiyonun belirtilerinden biridir. Öte yandan, tansiyona bağlı baş ağrısı durumları da yaşanabilmektedir. Yüksek tansiyon, kan beyin bariyerini etkisi altına alır, bu durumda baş ağrısı yaşanır. Ayrıca kafa üzerinde bir baskı yaratır ve beyinde basınç oluşur. Bu basınç nedeniyle beyinde ödem ve şişme durumları da yaşanabilmektedir. Bu tür ağrılar, kan basıncına bağlı olarak birkaç saat sürebilmektedir.
TRigeminal nevralji, hisleri yüzden beyne taşıyan ve sinirleri etkisi altına alan kronik baş ağrısı çeşididir. Aslında bu tür ağrılara, yüz ağrısı demek daha doğrudur. Bazen diş fırçalamak veya makyaj yapmak bile TRigeminal nevralji türü baş ağrısına sebep olabilmektedir. Bu ağrılarda kişi kısa ve hafif ataklar yaşar. Ancak zaman içerisinde bu ataklar uzun ataklara neden olur. Kadınlarda ve 50 yaşın üzerindeki bireylerde daha sık görülür. Cerrahi müdahaleler ve ilaçlarla bu tür ağrılar hafifletilmektedir.
Sıcak hava koşullarında ve yoğun antrenman sonrasında görülen egzersiz baş ağrısı, vücudun bu aktivitelerde susuz kalması durumunda şiddetini arttırmaktadır. Kan şekeri düşüklüğü ve migren ağrısı problemleri yaşayan kişilerin egzersiz sonrasında baş ağrısı yaşama olasılığı bir hayli yüksektir. Bol bol su tüketmek ve vücut ısısını düşük tutmak bu tür bir baş ağrısını geçirecektir.
En sık yaşanan baş ağrısı çeşitlerinden biridir. Ağrı ense, şakak ya da göz çevresinden başlar ve giderek kötüleşme eğilimi gösterir. Zonklama şeklinde ilerler ve ağrıya eşlik edecek şekilde bulantı, kusma, ışık ve sese duyarlılık durumları gözlenir.
Üç ay içerisinde, ayda on beş günden fazla sıklıkta yaşanan migren baş ağrısı büyük oranda en az 4 saat sürer. Ayda en az 8 gün baş ağrısı yaşanırsa bu durum kronik migren olarak adlandırılır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Migren baş ağrısı genellikle 20 ila 30'lu yaşlarda başlasa da çocukluk ya da ergenlik zamanlarında da gerçekleşmesi muhtemeldir. Migren baş ağrısı prodrom, aura, baş ağrısı ve postdrom dönemleri şeklinde dört evrede gerçekleşebilir.
Görüldüğü üzere baş ağrısı çeşitleri, ağrı türüne bağlı olarak farklı şekillerde gerçekleşir ve bu nedenle tedavi metotları da farklılık gösterir. Doğru ağrı türüne uygun tedavi yöntemi için baş ağrısı durumlarında mutlaka uzman bir doktorun görüşü gerekmektedir.