Bartın'da Dev Yatırım! Kozcağız Barajı Su Tutmaya Başladı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Bartın’da açılan Kozcağız Barajı ile beraber ekonomiye yıllık 178 milyon liralık katkının sağlanacağını bildirdi. İşte haberin detayları…

17.09.2024-09:49 - (Son Güncelleme: 17.09.2024-09:49) Bartın'da Dev Yatırım! Kozcağız Barajı Su Tutmaya Başladı

Kozcağız Barajı ekonomiye dev bir katkı sunacak. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Bartın’da 1 milyar 820 milyon liraya tamamlanan Kozcağız Barajı’nın su tutma törenine katıldı. Törende konuşan Gizligider, Türkiye’de su alanında yapılan projelere dikkat çekerek, son 23 yılda 10 bini aşkın projenin tamamlandığını belirtti. Bu projeler arasında 1744 baraj ve göletin yanı sıra, ileri mühendislik teknikleriyle inşa edilen 127 yer altı barajı da yer aldı.

Su Kaynaklarının Geleceği İçin Büyük Adımlar

Gizligider, su ihtiyacının hem dünyada hem de Türkiye’de hızla arttığını vurgulayarak, 2030 itibarıyla Türkiye'nin nüfusunun yüzde 10 artacağını ancak su potansiyelinin yüzde 20 azalacağını söyledi. Bu durumun çözümü için, yağmur ve kar yağışlarının yanı sıra teknolojinin ve mühendisliğin de önemli bir rol oynadığını belirtti. Bu bağlamda barajların, alınan en somut tedbirler arasında olduğunu ifade etti.

Bartın'da Dev Yatırım! Kozcağız Barajı Su Tutmaya Başladı

Kozcağız Barajı ile Verimlilik Artıyor

Kozcağız Barajı’nın 21 milyon metrekare tarım arazisini suya kavuşturacağını belirten Gizligider, kapalı devre sulama sistemleri ile çiftçilerin verimliliğinin en az dört kat artacağını söyledi. Bölgedeki 16 köy ve mahalledeki çiftçilerin ürün değişikliğine göre gelirlerinin on kata kadar artabileceğini de ekledi.

Tarihi Bir Başarı

Son 23 yılda Türkiye’nin su projeleri alanında tarih yazdığını söyleyen Gizligider, milletin güveni sayesinde bu projelerin hayata geçirildiğini ifade etti. Su depolama alanında yapılan çalışmaların sadece yüzeyde değil, yerin altında da devam ettiğini, bu sayede komşu ülkelere örnek olacak projelere imza attıklarını belirtti.

Ekonomiye Büyük Katkı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise, Kozcağız Barajı’nın ekonomik katkılarını vurguladı. Barajın temelden 54 metre yüksekliğe sahip olduğunu belirten Balta, 46 milyon metreküp su depolama kapasitesiyle 21 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını ve Bartın ile Kozcağız’ın taşkınlardan korunacağını söyledi. Barajın tamamlanmasıyla ekonomiye yıllık 178 milyon lira katkı sağlayacağı da ifade edildi.

Bartın İçin Kritik Yatırımlar

Törenin ardından kentteki yatırımları inceleyen Gizligider, Bartın Valiliği’ni de ziyaret etti. Burada Vali Nurtaç Arslan, AK Parti ve MHP il başkanları ile bakanlık birim müdürleri tarafından karşılandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal