Bartın Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Eyüp Burak Ceyhan'ın geliştirmiş olduğu, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca tescillenen sistem ile olay yerinde belirlenen parmak izinden şüphelinin ayak boyu tespit edilecek. Ceyhan, daha önceki sistem ile birlikte parmak izinden cinsiyet belirlendiğini, bu sistemi geliştirmiş olduklarını, artık ayak boyunun da tespit edileceğini ve bu sayede de kriminal olayların aydınlatılmasında fayda sağlayacağını ifade etti.
DHA'da yer alan habere göre; Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Patent Koordinatörü öğretim üyesi Dr. Eyüp Burak Ceyhan, 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 'Parmak izinden cinsiyet tahmin eden sistem' için patent belgesi sahibi oldu. İki yıldan bu yana yapmış olduğu çalışmayı geliştiren Ceyhan, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan, dünyada ilk kez geliştirilen ve güvenlik sektörü içerisindeki olayların sonuçlandırılmasında büyük bir yardımcı olacak 'Parmak izinden ayak boyunu tahmin eden zeki sistem' incelemeli patent belgesi aldı.
Ceyhan tarafından geliştirilmiş olan, yapay zeka tabanlı yeni sistem, suçlu tespitinde büyük bir kolaylık temin edecek. Çeşitli deneyler ile birlikte güvenilirliği test edilen sistemlerin emniyet, jandarma ve istihbarat teşkilatının kriminal birimleri için kullanılması halinde de suç ve suçluyla mücadelede önemli katkılar sağlayacağı ifade edildi.
Parmak izinden ayak boyunun tespitinin yapılacağı sistem ile ilgili açıklamalarda Eyüp Burak Ceyhan, 'Şu anda gerçekleştirdiğimiz sistem daha önce Türkiye ve Amerika patentini aldığımız parmak izinden cinsiyet tanıyan sistemin devamı niteliğindedir. Şimdi hayata geçirdiğimiz sistemle olay yerinde bulunan bir parmak izinden kişinin herhangi bir bilgisi olmasa bile biz ayak boyunu tespit edebiliyoruz ve bu özellik sayesinde daha önce gerçekleştirdiğimiz parmak izinden cinsiyet belirleme konusuyla birlikte bir bütünlük oluşturuyor. Dolayısıyla kişiye ulaşmada çok önemli bir adım daha atmış oluyoruz. Gerçekleştirdiğimiz sistem dünyada ilk olması nedeniyle Türk Patent Kurumu'ndan tescillendi. Bu özelliği ile de artık ticarileştirilmeye gidilebilir. Aynı zamanda biz bunu hem emniyet hem de jandarma kriminal dairesine ücretsiz şekilde kullandırmayı düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.
Söz konusu sistemin, kişinin bulunmasına yönelik yüzde 90'ın üzerinde destek sunacağını ifade eden Dr. Eyüp Burak Ceyhan, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
'Gerçekleştirdiğimiz bu sistemin hem yurt içi hem de yurt dışından talepler gelmektedir. Özellikle yurt dışından bu sistemi hem lisansını almak için ve kendi kriminal dairelerinde kullanmak için bizlerle irtibat kurmaktadırlar. Bizde bu patentimizi özellikle Türkiye içerisinde milli bir servet olarak görüyoruz ve bizim kriminal dairelerimizin kullanması için elimizden geleni yapacağız. Bu sistemle birlikte emniyet ve jandarma kriminal dairelerinde olay yerinde bulduğu bir parmak izinden kişinin hiçbir bilgisi olmamakla birlikte parmak izinin kendi veri tabanlarında olmasa bile sadece parmak izindeki görüntünün yapay zeka ile yapılacak işlemlerin sonrasında kişinin ayak boyunu otomatik olarak bulabilecekler. Aynı zamanda bu sistemimiz daha önce gerçekleştirdiğimiz parmak izinden cinsiyet belirleme sistemine entegre edilerek, kişinin bulunmasına yüzde 90'ların üzerinde destek sunacaktır. Yine bu sistemimiz adli birimlerin hem zaman, emek hem de iş gücü ve maddi anlamda da yükünü hafifletecektir. Sadece bir yazılım var. Sadece bu parmak izinin görüntüsünün işlenmesi var, dolayısıyla çok hız bir şekilde saniyeler içinde bunu gerçekleştirebiliyoruz.'