Bankalardan seçim öncesi kritik karar: Kredi kartında yeni düzenleme geliyor

Seçim öncesi beklenen gelişme yaşandı. Bankalar kredi kartında yeni bir düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. Buna göre nakit avansta taksit sayısı 12’den 3’e düşürülecek. Nakit avans limitinin kartlarda yüzde 25 ile sınırlandırılması ve ihtiyaç kredilerindeki faiz oranlarının artırılması da düzenleme kapsamında yer alıyor. İşte detaylar…

12.03.2024-10:11 - (Son Güncelleme: 12.03.2024-17:34)

Kredi kartları konusunda milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir düzenleme yapıldı. Buna göre kredi kartlarında taksit sayısının, limit sınırının ve faiz oranının yükseltilmesi için çalışmalar sürerken nakit avans konusunda farklı bir yola gidildi. Birçok bankanın nakit avanslar konusunda sınırlamaya gittiği ve ihtiyaç kredisi faizlerini artırdığı öğrenildi. 

Kredi kartında yeni düzenleme geliyor

Kredi kartı harcamalarındaki artışın göz önüne çıkması sonrasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5'lik bir artışın ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'dan konuyla ilgili bir açıklama geldi. Karahan, enflasyon raporu toplantısında, kredi kartı harcamalarındaki artışı takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Başkanlığa yeni atanmış olan Karahan, kredi kartı harcamalarına yönelik gelen bir soruya şu yanıtı verdi:

"Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Bunu not ettik, farkındayız. Bunun geçici olup olmadığı henüz çok net değil. Asgari ücretin artacağı bekleniyordu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız."

Bankalardan seçim öncesi kritik karar: Kredi kartında yeni düzenleme geliyor

Bankaların limit belirlerken kurallara uyması gerekiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarında bankaların limit belirleme sürecinde kurallara uymalarının önemine vurgu yaparak, "Merkez Bankası'nın bu konuda yapacağı birtakım çalışmalar var. Finansal İstikrar Komitesi'nde bu konular gündeme geldi. Limit belirlemede gerçekçi beyan ve belgeye dayanmanın yanı sıra, bu limitlerin bütünlük arz etmesi gerekiyor.

"O konulara çalışacağız. Ancak şu ana kadar hiçbir çalışmayı sonuçlandırmış değiliz. Önümüzdeki dönemde, piyasalara zarar vermeden ve sürpriz yapmadan bu konular üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz." sözlerini kullanmıştı.

Seçim sonrası bekleniyordu

Kamuoyu, peş peşe yapılan açıklamaları "kredi kartlarına düzenleme geliyor" şeklinde yorumlamıştı. Uzmanlar, kredi kartı limitleri ve taksit sayılarına yönelik yeni düzenlemelerin gelebileceğini vurgularken, bu değişikliklerin seçim sonrasına ertelenebileceğini ifade etmişti.

Kredi kartı limitleri, faiz oranlarının yükseltilmesi ve taksit sayılarına yönelik yeni düzenlemelerin konuşulduğu bir dönemde, beklentiler kararın açıklanmasıyla karşılandı. Alınan kararla birlikte bankalar, nakit avansta taksit sayısını 12'den 3'e düşürdü. Bankaların ayrıca, kredi kartında nakit avans çekimini de kart limitinin 25’i ile sınırlandırdığı belirtiliyor.

Merkez Bankası'nın bankalara nakit avansta taksit sınırına dair yazılı bir talimat göndermediği, ancak sözlü yönlendirme yaptığı ifade ediliyor. Bu gelişme, enflasyonla mücadele kapsamında alınan önlemler çerçevesinde bankaların kredi kartı harcamalarını sınırlama yolunda adımlar atmaya başladığı şeklinde yorumlandı.

Kredi kartı harcamalarındaki artışın dikkate alınması ve enflasyonun beklentileri aşması üzerine Merkez Bankası, seçim öncesi ek sıkılaştırma önlemlerini uygulamaya koymaya başladı. Ekonomist Murat Muratoğlu, yaptığı paylaşımda, "Seçime kadar bile dayanamadı! Bankalar sessiz sedasız kredi kartı nakit avans taksit sayısını 3'e düşürdü... Bari bir açıklama yapılsaydı!" ifadeleriyle durumu eleştirdi. Ayrıca, ihtiyaç kredileriyle ilgili de yeni bir düzenlemeye gidildiği iddia ediliyor. Bazı bankaların ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarını yükselttiği belirtilirken, bazılarında ise bu oranın yüzde 5'in üzerine çıktığı ifade ediliyor.

YORUM YAZ..
Modal