Bankalar harekete geçti: KKM açıklaması sonrası vatandaşa yeni teklif

Piyasalar KKM açıklaması sonrası yeniden hareketlendi. Bazı bankaların yeni KKM kabul etmediği belirtilirken, bankalar hesabını kapatanlara yüzde 45’e varan faiz oranları teklif ediyor. İşte detaylar…

13.09.2023-15:53 - (Son Güncelleme: 13.09.2023-15:59) Bankalar harekete geçti: KKM açıklaması sonrası vatandaşa yeni teklif

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı KKM açıklaması sonrası hareketlilik başladı. Gözler bankalara çevrilirken, vatandaşa yüzde 45’e varan faiz oranları teklif edilmeye başlandı. 

KKM sonrası bankalardan ilk hamle geldi 

Dünya’da yer alan habere göre; Kamu bankaları genel olarak politika faizinin 3 puan üstünü yani yüzde 28 faiz verirken birçok özel banka KKM’de yeni giriş ekranını kapattı. Bankacılık kaynakları KKM’den çıkış oranlarının yüzde 20’yi aştığını yüzde 70’e yakın bir yenileme oranı olduğunu ve yüzde 8-9 civarında da KKM’den TL’ye dönüş olduğunu söylüyor.

Faizler arttırıldı

Kamu bankaları TL mevduat faizlerinde yüzde 37-38 teklif ederken KKM’den dönen TL mevduatlarda ise faiz oranı yüzde 43’e kadar çıkıyor. TL mevduat faizlerinin yüzde 33’lerden başladığı özel bankaların bir kısmı yeni KKM girişlerini kapattı. Özel bankalarda KKM’den TL’ye dönen mevduatlar için faiz oranları ise yüzde 45’e kadar çıkıyor.

Bu durumda ufak bir hesaplama yapacak olursak yüzde 33 faiz uygulanan 1 milyon TL’lik bir TL mevduat sahibi 3 aylık vadeyi seçtiğinde aylık 29 bin TL para alırken, KKM’den çıkarak TL mevduata parasını yatıran ve 3 aylık vadeyi seçen mudi 1 milyon TL’sine karşılık aylık olarak yaklaşık 38 bin TL alacak. Uzmanlar KKM’ye girerken kazananların çıkarken de kazanmaya devam ettiğini vurguluyor.

KKM’den çıkışlar yüzde 20’yi aştı

 Bankacılık kaynakları Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkanların oranı yüzde 20’yi aşarken çıkan paranın önemli bir bölümünün döviz, altın ve hisse yatırımına gittiğini söylüyor. Kaynaklar KKM hesaplarından TL’ye dönüş oranlarının yüzde 8-9’larda kaldığını hala büyük bir bölümünün yani yüzde 70 civarında bir oranın KKM’de kalmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Kur korumalı mevduatlarda (KKM) geçen hafta yine geriledi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal