Bamya tohumu ne işe yarar, zayıflatır mı, hangi hastalığa iyi gelir, nasıl kullanılır? Diz ağrısını yok eden bamya tohumunun faydaları

Birçok kişinin yemekten hoşlanmadığı yiyeceklerin en başında gelmektedir. Peki, bu hoşlanmadığınız sebzelerin aslında birçok üründe bulunmayan faydalara sahip olduğunu biliyor muydunuz? Faydaları ile dillerden düşmeyen bamya tohumunun faydalarını sizin için bir araya getirdik. İşte her derde derman bamya tohumunun mucizevi faydaları...

30.03.2022-10:00 - (Son Güncelleme: 30.03.2022-10:34)

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmasına rağmen birçok kişi tarafından pek tercih edilmeyen bir yiyecektir bamya. Her ne kadar yemek kültürümüzde sıklıkla rastlasak da kimilerinin damak tadına pek uymaz. 

Bamya tohumu, kalsiyum, mineral, demir ve B, C vitaminleri açısından zengin bir besin olarak biliniyor. Özellikle alternatif tıp meraklılarının ilgisini çeken bamya tohumu hafızayı güçlendirerek aynı zamanda zayıflamaya yardımcı oluyor. 

İşte bamya tohumunun mucizevi faydaları;

- Bamya tohumu antioksidan içeriği ile bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.

- Bol lif içeren bamya tohumu uzun süre tok tuttuğu için kilo vermek isteyenlerin de gözdesidir.

- Bamya tohumu, hafızayı güçlendirmeye ve konsantrasyonu artırmaya katkı sağlar.

- Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.

- B ve C vitaminleri, aynı zamanda da potasyum, demir, kalsiyum, çinko gibi mineraller bakımından zengin olduğunu bildiğimiz bamyanın tohumları da tüm bu faydalı maddeleri içinde barındırıyor.

- İçindeki tüm bu faydalı maddelerden aldığı güç sayesinde bamya tohumu, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Bamya tohumunun faydaları

- Bu özelliği sayesinde diyabete yakalanma riskini en aza indiriyor, diyabet rahatsızlığı olanları destekliyor.

- Kolesterol üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinen bamya tohumu, kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor.

- Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, vücudu hastalıklardan koruyor.

- Bu özelliği sadece grip, nezle gibi görece hafif sayılabilecek hastalıkların yanı sıra kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı da koruyucu etki oluşturuyor.

- Vücutta tümör oluşma ihtimalini en aza indiriyor, var olan hastalıklı hücrelerinse yayılıp çoğalma hızını azaltıyor.

- Bol lifli bir yapıda olduğu için bamya tohumu, uzun süre tok tutma özelliği taşıyor, bu da zayıflamak isteyenler için önemli özelliklerinden biri oluyor.

- Aynı zamanda sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olan bamya tohumu, bu sayede hazımsızlık problemi çekenlere yardımcı oluyor.

- Karaciğerin sağlığını koruyor, işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine destek oluyor.

- Astım ve bronşit gibi hastalıkların iyileşme sürecine destek oluyor.

- Dizlerde meydana gelen sıvı kayıplarına karşı da olumlu etkileri olduğu biliniyor.

- Hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirici bir etki oluşturuyor.

- Beynin ve sinir sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olduğundan sinir, stres ve buna bağlı uykusuzluk gibi problemlere çözüm oluyor.

- Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olduğu da biliniyor.

Bamya tohumunun faydaları

- Bamya barındırdığı birçok vitamin ve bileşen maddelerin yanında en çok lif bakımından dikkat çekmektedir. 

- Lifler bilhassa diyabet problemleri ve sindirim sistemi için ciddi yararlar sağlamaktadır. Bol oranda folat içermesi ise bilhassa bebeklerin gelişimi ve sağlığı için mühimdir. 

- Bunun haricinde astım gibi kronikleşmiş ve kanser gibi çok tehlikeli rahatsızlıklara karşı koruma sağlamaktadır ve bu rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltabilme gücündedir.

Bamya tohumunu belirtilen ölçülerde kullanmaya özen göstermelisiniz. Herhangi bir kronik rahatlığınız söz konusuysa tüketmeden önce uzmana danışmanızda fayda olduğunu da unutmayın.

Bamya tohumu nasıl tüketilir?

- Bamya tohumlarını yaptığınız çorbalara ekleyerek, çorbanızı daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

- Bamya tohumunun faydalarından yararlanmak istiyorsanız, bamya tohumlarını kahve çekirdeklerini çeker gibi öğüttükten sonra sıcak suda demleyip suyunu içebilirsiniz.

- Dilerseniz bamya tohumu kürü yaparak da bamya tohumundan yararlanabilirsiniz. Bunun için 10 adet bamya tohumunu öğütücüden geçirip toz haline getirin. 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave ederek macun kıvamına getirin. Bamya tohumu kürünü her gün 1 çay kaşığı tüketebilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal