Balıkesir'in Şavaştepe ilçesinde yaşayan siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında eğitim alan Mustafa Altınöz dedesinin mesleği sütçülüğü geliştirerek Susurluk tostuna lezzet katan Mihaliç peyniri üretimine başladı.
Dedesi de sütçülük yapan Mustafa Altınöz babası Veli Ömer Altınöz ve annesi Şeküre Altınöz'ün desteğiyle 2014 yılında Mihaliç peyniri üretmeye başladı. Öğrenim gördüğü Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Altınöz bugün 60 ton süt işletme kapasitesine sahip olan tesise tam 3 ton peynir üretiyor. Geç girişimcinin ürettiği coğrafi işaretli peyniri Balıkesir, Bursa, İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Antalya'daki alıcılara gönderiyor.
BALIKESİR'DE BU İŞİ FARKLI BİR ŞEKİLDE NASIL YAPABİLİRİM?
7 yıldır peynir üreticiliği yapan Altınöz, Siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünden mezun olmasının kendisine katkı sağladığını ifade ederek şöyle konuştu; "Üniversiteye gitmeden önce de bu işi yapacağımı biliyordum ama kendime 'Bu işi farklı bir şekilde nasıl yapabilirim?' sorusunu sordum. Mihaliç peynirinin tanınmadığını ve bazı eksikliklerini gördüm. Aldığım eğitim Mihaliç peynirini insanlara anlatmama yardımcı oldu. Aynı zamanda ticari anlamda da sahada anlatmama fayda sağladı. Bu işi çok seviyorum ve gönül vererek yapıyorum. Konu sadece para kazanmak değil, kendimizi gelişmemiz ve insanlara anlatmamız da çok önemli. Üniversitede aldığım eğitimin bu duruma çok faydasının olduğunu gördüm. Günlük 2,5 ila 3 ton Mihaliç peyniri üretimi yapıyoruz. Savaştepe'deki diğer tesislerle birlikte ilçemizde günlük 4 ton üretim yapılıyor."
Altınöz, Susurluk tostunun içinde kaşar peyniri ya da benzeri bir peynir olduğunun düşünüldüğünü belirterek yaptıkları tanıtımla tostun içindeki Mihaliç peynirinin bulunduğunun farkındalığına oluşturduklarını söyleyerek, "Bu durum bizim peynir satışımızı da olumlu yönde etkiledi. Mihaliç peynirinin diğerlerinden farkı, tosta konulduğunda daha fazla süner ve uzar. Tadı kaşar peynirinden çok farklı. Kopmadan uzaması da Mihaliç peynirinin bir diğer özelliğidir" diye konuştu.
Anne Şeküre Altınöz de kendisinin daha çok şarküteri bölümünde görev yaptığına değinerek ailece Mihaliç peyniri üretmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Sadece Mihaliç peyniri üretimi gerçekleştirdiklerini aktaran Altınöz, "İzmir tarafında Mihaliç peyniri pek bilinmiyor. Daha çok tulum peynirini tercih ediyorlar ama tattıkları zaman çok memnun kalıyorlar, 'Biz hiç böyle bir peynir yemedik' diyenler var" dedi.