Balık Yağını Kimler Kullanmamalı?

Omega-3 yağ asitleri anti inflamatuar özelliklere ve kalp sağlığı açısından birçok faydalaya sahiptir.

15.03.2021-16:11 - (Son Güncelleme: 15.03.2021-16:11) Balık Yağını Kimler Kullanmamalı?

Gıdalar yoluyla ya da balık yağı takviyeleri tüketerek gerekli yağ asitlerini alabilirsiniz. Uskumru, somon, ton balığı, sardalya ve hamsi gibi balıklar, keten tohumu ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar omega 3 yağ asitleri açısından zengin besinlerdir. Omega 3 yağ asitlerini almanın bir başka yolu ise balık yağı kapsülleridir. Balık yağı, en önemli iki yağ asidini bünyesinde barındırır (dokosaheksaenoik ve eikosapentaenoik asit). Ancak bu takviye bazı insanlar için uygun olmadığından, tıbbi gözetim olmaksızın alınmamalıdır. Balık yağı kapsülleri genellikle kapsül başına 120 miligram DHA ve 180 miligram EPA içerir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışan doktorların raporlarına göre, günde 3,000 miligramdan (veya 3 gram) fazla miktarda omega 3, tıbbi gözetim olmaksızın alınmamalıdır. Balık yağı kapsüllerinizi, ürünleri böcek ilacı, cıva, kadmiyum veya kurşun içermeyen, bilindik ve kaliteli bir firmadan almanız tavsiye edilmektedir.  

National Center for Complementary and Alternative Medicine'e göre, balık yağı yüksek dozlarda alındığında kanama riskini artırabilir. Kanama bozukluğu olan, kolayca morarma ve çürük geliştirebilen ya da aspirin, warafin veya klopidogrel gibi kan inceltici ilaçlar kullanan kişilerin, balık yağı takviyesi kullanmadan önce tıbbi destek almaları gerekir. Hamile veya emziren kadınların, doktorlarına danışmadan omega 3 takviyesi kullanmamaları önerilir. Bununla birlikte, balık yağı takviyeleri kullanırken vücudunuza civa alma olasılığı balık tüketimine kıyasla oldukça düşüktür. Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre, civa gelişmekte olan bebeklerin sinir sistemine zarar verebilir. Ayrıca, balık yağı, insan sağlığına zararlı olan poliklorlu bifeniller - PCB'ler ve dioksinler içerebilir. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal