Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı ve Su Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara'da etkili olan kar yağışıyla birlikte balıklardaki lezzetin de artacağını ifade etti.
Marmara Denizi'nde bulunan balıkların çoğunluğunu Karadeniz'den gelen balıklar ve Akdeniz'den gelen balıklar oluşturduğunu söyledi. Sarı:
"Havalar soğudukça Karadeniz'den Marmara'ya göç olur. Bu yüzden balıkçılar arasında 'Balığın kulağına kar suyu kaçacak' diye bir tabir vardır. Balığın lezzetli olabilmesi için mutlaka kar suyu lazım. Şu anda da kar yağdı, balığın kulağına kar suyu kaçtı. Karadeniz'den Marmara'ya büyük göç gerçekleşmemişti, şimdi bekliyoruz. Palamut zamanı geçti, palamudun gelmesini beklemeyiz ancak lüfer, hamsi, istavrit gibi balıklar çok çıkabilir." açıklamalarında bulundu.
Bunun yanı sıra denizin soğumasıyla birlikte dalga ve müsilaj durumunun da ortadan kalkacağını söyleyen Sarı:
"Böylece en azından 1 ay da olsa balıkçılarımız rahatça avlanabilecek. Havaların soğuması ve kar yağışı Marmara balıkçılığına olumlu yönde etki edecektir." dedi.
BALIK FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLACAK MI?
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve Çanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz da yaptığı açıklamalarda şu sözlere yer verdi:
"Balık çeşitlerimizin artacağını düşünüyoruz. İlerleyen günlerde balıkçılık daha fazlalaşacaktır. Balıkçılarımız da güzel bir şekilde balıklarını yakalayacak."
Çanakkaleli balıkçılardan Rıfkı Gül, geçen yıla kıyasla bu yıl balık fiyatlarının 5-10 lira civarında artış gösterdiğini belitti. Ancak bu bolluk ile balık fiyatlarında düşüş olacağını da ekledi.