Balığın faydaları, sağlıklı beslenme, balık tarifleri, balık pişirme önerileri galerimizde.
Balığın faydasını arttırmak için ipuçları ve öneriler
Balığın faydaları saymakla bitmiyor. hafıza kemik ve göz sağlığına özellikle önemli etkisi olan balığın faydasını iki katına çıkarmak mümkün.nasıl mı beslenme ve diyet, fitoterapi uzmanı şeyda sıla bilgili cevapladı:
Uskumrudan lüfere, palamuttan hamsiye… balık tezgahlarında çeşit çeşit balıklar, iştah açan görüntüleriyle hem göze hem sağlığa hitap ediyor.
Hafızayı, kemikleri ve gözleri kuvvetlendirmesinden alzheimer riskini ve kötü kolesterolü düşürmesine dek birçok faydası bulunan balık, özellikle de bugünlerde mevsim geçişi nedeniyle yaygınlaşan enfeksiyonlara karşı vücut direncimizi artırmada etkili bir rol oynuyor.
Balık kızartmayın
Balığı kızartmayın çünkü kızartıldığında ağırlığının yarısı kadar yağ çeker, besin değerini kaybeder ve kalori miktarı artar. ızgara yapmak, fırınlamak veya sebzelerle birlikte buharda pişirmek besin değerlerini korumasını sağlar.
Balığı salata ile birlikte tüketin
Balıkta en az bulunan vitamin c vitamini. bu nedenle balığın yanında yeşil salata tüketmeyi tercih edin. özellikle bol limonlu bir yeşil salata balıktaki c vitamini açığını da lezzetli şekilde kapatan çok iyi bir seçim olacak.
Haftada iki kez balık tüketin
Haftada iki kez düzenli olarak balık tüketmeyi ihmal etmeyin. balık sayesinde hem kalbinizi ve sağlığınızı koruyacak hem de yükselen kolesterolle hiç çaba sarf etmeden başa çıkabileceksiniz. vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu a, b1, b2 ve d vitaminlerini düzenli balık tüketimi ile karşılayabileceksiniz. çocuklarınızı da hem bağışıklıklarını güçlendirmek hem de fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek için balık yemeye teşvik edin.
En faydalı balık tarifleri
Uskumru ızgara tarifi yağlı bir balık olan uskumrunun içini temizledikten sonra bıçak yardımıyla kuyruk kısmından başlayarak, kılçık paralelinde uzunlamasına başa doğru fileto olarak ikiye ayırın. zeytinyağı ile yağlayarak ızgara üzerinde alt üst ederek pişirin. piştikten sonra maydanoz ve limonla servis edebilirsiniz.
Beslenme ve diyet, fitoterapi uzmanı şeyda sıla bilgili, sağlık üzerinde çok yönlü etkisi olan balığın haftada iki kez tüketilmesi gerektiğini belirtirken, en yüksek faydayı sağlayabilmek için de doğru hazırlanması ve doğru tüketilmesinin önemini vurguluyor. beslenme ve diyet, fitoterapi uzmanı şeyda sıla bilgili balığın faydalarını anlattı, 6 önemli öneride bulundu, sağlıklı pişirme tarifleri yazdı.
Güveçte lüfer tarifi lüferi 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile sıvayın. patatesleri yarım ay şeklinde kesip güvece dizin, yarım limonu halka şeklinde kesip patateslerin üzerine koyun. lüferleri birbirine ters bakacak şekilde yerleştirin. domatesleri 4'de dilimleyip yerleştirin. biberleri halka şeklinde kesip güvece yerleştirin. az su ekleyip fırına verin.
Fırında palamut tarifi temizleyip dilimlediğiniz balıkları kurulayın. soğan, limon, zeytinyağı ve pul biberin olduğu karışımın içinde balıkları 30 dakika bekletin. arada karıştırarak karışımın balığa daha iyi geçmesini sağlayın. daha sonra düzenli bir şekilde tepsiye dizin ve dilimlediğiniz domatesleri yerleştirin. güzel bir tat vermesi için defneyaprağı ve maydanoz da koyabilirsiniz. önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin.
Lüfer kilo kontrolünü sağlamaya çalışanlar için birebir olan lüferin 100 gramı sadece 144 kalori. içerisinde yüzde 69 oranında protein bulunan lüferin yine 100 gramı, bir yetişkinin günlük alması gereken omega-3 miktarına eşit. zengin içeriği ile kalp sağlığını destekleyen, magnezyum sayesinde kalp ritmini düzenleyen lüferde, atar damar sağlığı için önemli potasyum ve yüksek düzeyde antioksidan etkiye sahip olan selenyum bulunuyor.
Hamsi buğulama tarifi hamsileri ayıklayın, yıkayıp, süzün. iri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Uskumru yağlı bir balık olan uskumru, diğer balıklara göre daha fazla b12 ve d vitamini içeriyor. d vitamini içeriği ile kemikleri güçlendirirken, 100 gr. uskumru tüketen bir kişi, bir haftada alması gereken b12 ihtiyacının tamamını karşılıyor; bu sayede düşünme ve algılamada zorlanma ve depresyon etkileri ortadan kalkabiliyor. omega 3 yağ asidi açısından da zengin olan uskumru; bilişsel, zihinsel ve fiziksel fonksiyonlar için son derece faydalı.
Palamut vücutta üretilmeyen, dışarıdan besinlerle vücuda alınması gereken, çoklu doymamış yağ asitleri olan epa ve dha’dan en zengin olan balıkların başında gelen palamut; içeriğindeki sülfür, fosfor ve vanadyum sayesinde bir türlü kapanmayan yaraların kapanmasına yardımcı oluyor. yüksek protein ve d vitamine sahip olan palamut, kanın damarda daha akışkan olmasını sağlıyor, kan dolaşımını iyileştiriyor. ancak kızartma yerine fırında yapmak sağlıklı olanı.
Hamsi yağda eriyen a ve d vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltıyor. kılçığı ile yenilen bir balık olan hamsi içeriğindeki kalsiyum ve magnezyum ile kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynadığından bebek ve çocukların yemesi çok önemli. ancak kızartmadan kaçının.