Alt solunum yollarında ve akciğerde üretilen bir mukus çeşidi olan balgam kendisini; sinüs, akciğer, burun, ağız ve boğazdaki astar dokularıyla üretiliyor. Eğer sık sık balgam sorunu yaşıyorsanız buna evde bitkisel çözümler uygulayabilirsiniz. Tüm bu belirttiğimiz bilgiler bilgilendirme amacı taşımaktadır ve bu nedenle de eğer birkaç yöntem uygulamanıza rağmen balgam sorununu yenemiyorsanız mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.
Kaygan, normal veya lifli yapılarda görülen balgam, vücudumuzun fonksiyonlarını yerine getirmesinde son derece kritik bir öneme sahiptir. Sağlığımızın korunması için son derece büyük bir önem taşıyan organların kurumasını önleyen balgamı nemlendirici ve koruyucu bir tabaka olarak da adlandırabiliriz. Standart bir insan vücudu gün içerisinde ortalama 1 ila 1.5 litre arasında balgam üretir.
Bir bardak ılık suya kaya tuzu ilave edip karıştırın. Bu karışımı gargara yaptığınızda balgamınızın söküldüğünü göreceksiniz.
Kuru hava, akciğerdeki balgamın katılaşmasına neden olur. Bu sebeple de evinizde bu duruma karşı nemlendirme cihazı bulundurmanızda fayda var. Eğer nemlendirme cihazınız yoksa, peteğin üzerine bir kase su koyarak da nem düzeyini artırabilirsiniz.
Antibakteriyel özellik taşıyan bal da oldukça etkili bir balgam sökücüdür. Dilerseniz bitki aylarına bal ilavesi yapabilirsiniz. Bol su içip katı bir kıvama gelen balgamınızı yumuşayarak atmanıza destek olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 10 dakika buhar soluyun. Buna alternatif olarak sıcak su içerisine okaliptüs yağı ya da nane yağı damlatarak da çok daha rahat bir şekilde nefes alabilirsiniz.
Balgamlı öksürüğe karşı yöntemler uygulamadan önce, öksürüğün nedenlerini araştırmanız gerekiyor. Çünkü bu durum, çeşitli sebeplere bağlı olarak görülebilir. Bunun için evinizde bazı yöntemler de uygulayabilirsiniz.
Bir tatlı kaşığı bal ile bir tutam ıhlamuru karıştırarak sabah ve akşam olmak üzere iki defa tüketebilirsiniz.
Zencefil, balgamlı öksürüğe karşı en etkili formüllerdendir. Bunun için zencefili çay olarak da tüketebilirsiniz. Öte yandan 2 çay kaşığı bal ekleyerek de tüketebilirsiniz.