Bakanlıktan mobilya sektörüne mercek: 53 milyon lira ceza kesildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mobilya sektöründe kayıt dışılığa yönelik gerçekleştirilen denetimler sonucunda 53 milyon lira suistimal cezası uygulandı.

18.08.2024-14:00 - (Son Güncelleme: 18.08.2024-14:04) Bakanlıktan mobilya sektörüne mercek: 53 milyon lira ceza kesildi

Mobilya sektöründe kayıt dışılık denetimleri gerçekleşti. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen sektörel saha denetimleri devam ediyor. Son olarak, mobilya sektörü üzerinde yoğunlaşan denetimlerde, ülke genelinde eş zamanlı olarak bir aylık sürede kapsamlı kontroller yapıldı.

Binlerce mobilya satıcısı denetlendi

AA’da yer alan habere göre; İstanbul’daki MODOKO ve MASKO, Ankara’daki Siteler gibi mobilya üretiminin yoğun olduğu bölgelerde ve 29 şehirdeki mükellefler, bu denetimlerden nasibini aldı. Ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, boya, vernik gibi fason iş yapanlar, hırdavatçılar, kumaş ve sünger satıcıları, avize, cam, aksesuar, halı ve perde satıcıları ile toptan ve perakende mobilya satıcıları denetlendi.

Denetimlerde, kayıt dışı faaliyetlerin yanı sıra işletmelere ait olmayan POS cihazlarının kullanımı, IBAN aracılığıyla tahsilatlarda belge düzenlenmesi, başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması, belgelerin düzenlenmesi, KDV oranlarının doğru uygulanması ve kayıt dışı işçi çalıştırılması gibi hususlar kontrol edildi. Ayrıca, iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenip ödenmediği de denetim kapsamında incelendi.

Bakanlıktan mobilya sektörüne mercek: 53 milyon lira ceza kesildi

53 milyon lira para cezası kesildi

Sonuç olarak, bir ay boyunca 17 bin 258 mükellef denetlendi ve yaklaşık 53 milyon lira tutarında suistimal cezası kesildi. Kayıt dışı bırakılan 42,3 milyon lira hasılat tespit edilirken, 61 mükellef KDV oranlarına uyumsuzluk göstermiş oldu. Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN'ı kullanarak tahsilat yaptığı, 61 mükellefin ise işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı belirlendi. 463 iş yerinin mükellefiyet kaydının bulunmadığı ve 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim ve yoklama çalışmalarının tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edeceğini belirtti. Şimşek, denetimlerin tüm sektörlerde artarak süreceğini, kayıt dışı faaliyetlere karşı mücadelenin dozunu artıracaklarını vurguladı. Ayrıca, vergi adaletini sağlamak için gereken tüm önlemlerin alınacağını ve dürüst mükelleflerin her zaman destekleneceğini ifade etti.

YORUM YAZ..
Modal