Bakanlıktan Marmara Denizi ve Adalar için önemli karar: Koruma bölgesine dahil edildi

Marmara Denizi ve Adalar’ın Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesi kapsamında koruma bölgesine dahil edildiği bildirildi. Söz konusu karar Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte detaylar…

07.09.2024-09:40 - (Son Güncelleme: 07.09.2024-09:40) Bakanlıktan Marmara Denizi ve Adalar için önemli karar: Koruma bölgesine dahil edildi

İstanbul’da çevre koruma için önemli karar. Marmara Denizi'nde 2021 yılında yaşanan müsilaj krizi sonrası başlatılan "Marmara Denizi Eylem Planı" kapsamında önemli adımlar atıldı. Kasım 2021'de 1.2 milyon hektarlık alan "Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB)" ilan edilerek çevre ve ekosistem koruma çalışmaları hızlandırıldı. Bu süreçte Marmara Denizi'nde kapsamlı temizlik seferberliği başlatılırken, İzmit Körfezi'nde dip çamuru temizliği gibi büyük çevre projeleri hayata geçirildi.

Endemik Türler Tespit Edildi

İHA’da yer alan habere göre; Koruma bölgesi ilanının ardından bilimsel araştırmalar da hız kazandı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden 15 akademisyen ve bölge üniversitelerinden 22 akademisyen, 104 istasyonda biyolojik çeşitlilik araştırması gerçekleştirdi. Bu çalışmalar sonucu Marmara Bölgesi'nde 9'u endemik 815 bitki türü ve koruma altında olan 10 sürüngen ile 51 memeli türü belirlendi. Ayrıca, bölgedeki adalarda farklı sayıda kuş türleri de tespit edildi: Prens Adaları'nda 27, Marmara Adası'nda 50, Kapıdağ Yarımadası'nda 36, Paşalimanı, Koyun ve Avşa Adası'nda 25, Ekinlik Adası'nda ise 26 kuş türü.

Bakanlıktan Marmara Denizi ve Adalar için önemli karar: Koruma bölgesine dahil edildi

Biyolojik Koridorun Önemi

Bölgenin biyolojik çeşitlilik açısından Karadeniz ve Akdeniz arasında önemli bir biyolojik koridor olduğu ortaya kondu. Bu koridorun flora ve fauna açısından uluslararası önem taşıdığı bilimsel raporlarla bir kez daha doğrulandı. Deniz, ada ve kıyı ekosistemlerinin birbirini tamamlayan yapısı, bölgenin korunması gereken nadir alanlardan biri olduğunu gösterdi.

Sınırların Genişletilmesi Resmi Gazete'de Yayımlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Marmara Denizi ve Adalar ÖÇK Bölgesi'nin sınırları genişletildi. Balıkesir'in Bandırma-Yenice köyünde 485 hektarlık orman alanı, Çanakkale Kumkent'te 195 hektarlık alan, Kumkale Deltası'nda 108 hektarlık alan ve Tekirdağ Uçmakdere'de 138 hektarlık orman alanı ÖÇK Bölgesi'ne dahil edildi.

Bakanlık Takibe Aldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'nde ekosistemin restorasyonu ve koruma önlemleri için çalışmalara devam edecek. Bölgenin yaşamsal döngüsünü koruyacak bilimsel çalışmalar da bu süreçte sürdürülecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal