Bakanlık tüm kuruluşlara yazı gönderdi: Emlakta ‘doğrulanmış ilan’ dönemi başlıyor

Konut sektöründe uygulanacak yeni düzenlemenin detayları belli olmaya başladı. Ticaret Bakanlığı, sivil toplum kuruluşlarına yazı göndererek ‘doğrulanmış ilan’ sisteminin 15 Eylül itibariyle uygulanacağını bildirdi. Bakanlık sistemle beraber yetki belgesi olmayan emlak işletmelerinin ilan girişi yapamayacağını vurguladı.

15.08.2024-10:48 - (Son Güncelleme: 15.08.2024-10:48) Bakanlık tüm kuruluşlara yazı gönderdi: Emlakta ‘doğrulanmış ilan’ dönemi başlıyor

Emlak sektöründe ‘doğrulanmış ilan’ dönemi başlıyor. Ticaret Bakanlığı, konut satışlarına ilişkin önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. 15 Eylül 2024 tarihinde başlayacak olan düzenlemeyle, konut satış işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Bakanlık, düzenlemeyle ilgili olarak sivil toplum kuruluşlarına bilgilendirme yazısı gönderdi.

Yetkilendirme e-Devlet üzerinden yapılacak

Mynet’te yer alan habere göre; Yeni düzenleme kapsamında, konut sahipleri taşınmazlarını e-Devlet üzerinden seçerek emlakçılara yetki verebilecek. Emlakçılar, aldıkları yetki doğrultusunda ilanlarını ilgili platformlarda yayımlayabilecek. Aynı taşınmaz için birden fazla emlakçı yetkilendirilebilecek, ancak bu yetki süresi 3 ay ile sınırlandırılacak.

Doğrulanmış ilan sistemi başlıyor

Bakanlık, sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçmeyi hedefleyen "doğrulanmış ilan" sistemini devreye alıyor. Bu sistemle birlikte, ilan platformlarında yayımlanan ilanlarda "EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı" yönünde bir logo veya ibare yer alacak. Bu sayede, vatandaşların sahte ilanlar nedeniyle mağdur olmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bakanlık tüm kuruluşlara yazı gönderdi: Emlakta ‘doğrulanmış ilan’ dönemi başlıyor

Yetki belgesi olmadan ilan verilemeyecek

Düzenleme kapsamında, yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri artık ilan veremeyecek. Bakanlık, sivil toplum kuruluşlarına gönderdiği yazıda, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) devreye girdikten sonra yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan verirken sorun yaşayabileceğini ve idari yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirtti. Bu nedenle, yetki belgesinin alınması zorunlu hale getiriliyor.

Kiralık ilanlar da kapsam içerisinde

Sistemin hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacağı açıklandı. Ancak, günlük kiralık taşınmazlar, tapusu bulunmayan gecekondu gibi taşınmazlar ve henüz kat irtifakı tesis edilmemiş projeler gibi bazı durumlar bu düzenlemenin dışında tutulacak.

Uygulama 2025'te tamamen devrede olacak

Düzenleme, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tamamen yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak. Ayrıca, aynı taşınmaza ilişkin birden fazla ilan bulunması durumunda, diğer ilanların fiyat bilgilerine yönlendiren linkler de ilanda yer alacak. Bu adım, vatandaşların fahiş fiyatlardan korunmasını sağlamayı hedefliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal