Bakanlık reform paketinde son çalışmaları yapıyor: Vergide adalet kapsamı daha da güçlenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı reform paketiyle beraber vergide adaletin güçlendirilmesi sağlanacak. Aynı zamanda sermaye akışıyla ilgili vergi düzenlemesi de hayata geçirilecek.

20.06.2024-13:12 - (Son Güncelleme: 20.06.2024-13:18) Bakanlık reform paketinde son çalışmaları yapıyor: Vergide adalet kapsamı daha da güçlenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik adımlarına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Buna göre bakanlık, vergi adaletini sağlamak ve doğrudan vergilerin ağırlığını artırmak amacıyla yerel asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi modelini de pakete dahil etti.

Pakette öne çıkan diğer başlıklar arasında, kurumlar vergisi mükelleflerinin beyanlarının doğruluğunu ve vergi uyumunu artırmak için yeni düzenlemeler yer alıyor. Özellikle zarar beyan eden veya yüksek cirolarla faaliyet gösteren mükelleflerin denetim altına alınması ve gelir tablosundaki kazanç ile beyan edilen kazancın uyumsuzluklarının azaltılması hedefleniyor. AB ve OECD modelleri de incelenerek hazırlanan bu yeni yaklaşım, vergi mükelleflerinin kazançlarını gerçeğe uygun şekilde beyan etmelerini teşvik edecek.

Bakanlık reform paketinde son çalışmaları yapıyor: Vergide adalet kapsamı daha da güçlenecek

Hazine Bakanlığı çalışmalarda sona geldi

AA’da yer alan habere göre; Ayrıca, yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapan şirketlerin vergi avantajlarının korunması için de düzenlemeler yapılacak. Yeni işe başlayan mükellefler için üç yıl süreyle asgari vergi muafiyeti getirilirken, gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına asgari gelir vergisi uygulaması getirilmesi planlanıyor.

Yatırım teşvik belgesi alan şirketlerin vergi avantajlarının korunması için de düzenlemeler yapılacak. Diğer taraftan, mevcut vergi yükü, vergi ihtiyacı ve vergilendirme açısından yararlı olacak bir model üzerinde çalışılıyor. Bu çerçevede, kurumlar vergisi ödenmesi gereken tutar, gelir tablosundaki kazancın belirli bir oranı ile beyan edilen kazancın belirli bir oranı arasından yüksek olanı esas alınarak belirlenecek. Ayrıca, bazı istisnaların (örneğin iştirak kazançları, emisyon primi kazançları) asgari vergi hesaplamasında dikkate alınması öngörülüyor.

Vergilerin ekonomiye katkısı artırılacak

Pakette dikkat çeken bir diğer düzenleme ise kamu-özel işbirliği (KÖİ) projeleri ile yap-işlet-devret (YİD) modeli kapsamında faaliyet gösteren kurumların kazançlarına yönelik artırılmış kurumlar vergisi oranı. Banka ve finans kurumlarına yönelik vergi oranlarının da revize edilmesiyle, vergi adaletinin sağlanması ve doğrudan vergilerin ekonomiye katkısının artırılması hedefleniyor.

Özetle, TBMM'ye sunulması planlanan vergi reformu paketi, Türkiye'nin vergi sistemini güçlendirerek daha adil ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyor. Yeni düzenlemelerin yasalaşması halinde, vergi mükellefleri için daha şeffaf bir vergilendirme süreci ve devlet gelirlerinin artırılması bekleniyor.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal