Bakanlık detayları tek tek açıkladı: Altınla kira ödenebilir mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira ödemelerinin altın cinsiyle yapılmasının mevzuata aykırı olduğunu bildirdi. Bakanlık vatandaşların mağdur olmaması için mevzuata uygun ödeme yapmasını tavsiye etti.

29.08.2024-10:39 - (Son Güncelleme: 29.08.2024-10:39) Bakanlık detayları tek tek açıkladı: Altınla kira ödenebilir mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan altınla kira ödeyenlere uyarı. Bazı basın ve yayın organlarında yer alan "kira bedellerinin Altın cinsinden ödenmesi" yönündeki haberler üzerine, ilgili bakanlık bir açıklama yaparak konuya açıklık getirdi. 

Altınla kira ödenebilir mi?

Akşam’da yer alan habere göre; Bakanlığın açıklamasında, 2018 yılında "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar"da yapılan değişikliklere dikkat çekilerek, Türkiye'de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen istisnalar dışında, kendi aralarında yaptıkları menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil olmak üzere her türlü kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde bedelleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirleyemeyecekleri hatırlatıldı.

Bakanlık detayları tek tek açıkladı: Altınla kira ödenebilir mi?

Açıklamada ayrıca, 2008-32/34 sayılı Tebliğ ile döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelere ilişkin uygulama esaslarının ve istisnaların düzenlendiği belirtildi. Bu bağlamda, Türkiye'de yerleşik kişilerin, konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan kira sözleşmelerinde, kira bedellerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirleyemeyecekleri vurgulandı.

Vatandaşlara uyarı

Aynı zamanda, uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere ve emtiaya endekslenen sözleşmelerin de dövize endeksli sözleşme olarak değerlendirileceği ifade edildi. Bakanlık, sosyal medyada yer alan kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesine ilişkin haberlerin mevcut mevzuata aykırı olduğunu belirterek, vatandaşların bu tür işlemlerden kaçınmalarını ve mevzuat hükümlerine uygun davranmalarını önemle vurguladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal