Bakan Dönmez, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin 2018-2019 Akademik Yılı açılış konferansında, yeni akademik senenin üniversiteye ve bütün akademik alanlara hayırlar getirmesini, başarılarla dolu bir eğitim-öğretim yılı olmasını söyleyerek iyi temennilerde bulundu.
Yapay zekanın, kodlamanın, büyük veri yönetiminin tartışıldığı bir zamandan geçildiğini belirten Dönmez, yapay zeka teknolojisine hakim olan ülkelerin ilerleyen yıllarda dünyanın geleceğinde hakim olacağını ifade etti.
Bakan, teknolojiyi artık yalnızca kullanan değil onu üreten ve ihraç eden bir sistemi kurgulamak zorunda olduklarına vurgu yaparak, "Geride bıraktığımız hafta Yeni Ekonomi Programı ilan edildi. Programda ele alınan hususlardan biri de hiç şüphesiz yüksek katma değerli mal ve hizmetlerin üretimi oldu. Türkiye'nin bu hedefini elde etmesi için Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyümesi yani hızla bilgi toplumuna geçmesi lazım. Yeni dönemde yerli üretim ve teknolojinin geliştirilmesi başlıca hedefimiz olacak." diye konuştu.
Madenlerde gençler hakkında çok dinamik fırsatların olduğunu belirten Bakan Dönmez, bu alanda Ar-Ge ve teknoloji merkezli bir yapının temellerini atacaklarını da haber verdi.
Türkiye'de çıkarılan kıymetli mineraller, nadir elementler ya da stratejik elementlerin işlenmesi için yurt dışına gönderildiğini sonra da uçuk rakamlarla geri satıldığına vurgu yapan Fatih Dönmez, şöyle konuştu:
"Artık bu şekilde olmayacak. Madenin işlenmesi için lazım olan bütün teknolojik alt yapı ve yatırımlar bundan sonra ülkemizde yapılacak. Maden sahalarımızı yarı mamul ve nihai ürün elde edecek fabrikaların kurulması kaydıyla ihaleye açacağız. Türkiye büyük hedefleri olan bir ülke. Enerji sektörünü yüksek katma değerli teknolojilerin üretildiği, bilgi ve tecrübeyi değere dönüştürebilen bir sektör durumuna getirmek için gerekli alt yapıyı sağladık. Enerji önümüzdeki dönemde Türkiye'nin parlayan yıldızı olacak. Bu sektörde yüz binleri bulan istihdam olanakları sağlanacak. En önemlisi de yerli üretim ve teknolojinin yerelleşmesi noktasında ortaya çıkardığımız Ar-Ge, yerli üretim ve yerli mühendis şartları, ilerleyen dönemde Türkiye'nin uluslararası alandaki rekabet gücüne güç katacak."
Son Dakika Ekonumi Haberleri için aşağı kaydırın.