Bakan Yumaklı’dan seferberlik çağrısı: Bölge 500 milyon fidanla yeniden canlanacak

İzmir’in Karşıyaka ve Urla ilçeleri ile Bolu’nun Göynük ilçelerinde günlerdir devam eden orman yangınları kontrol altına aldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın nedeniyle kül olan alanların yeniden yeşillendirilmesi için 11 Kasım’da Milli Ağaçlandırma Bayramı’nda 500 milyon fidan dikme etkiniliği için çağrı yaptı.

19.08.2024-11:10 - (Son Güncelleme: 19.08.2024-11:10) Bakan Yumaklı’dan seferberlik çağrısı: Bölge 500 milyon fidanla yeniden canlanacak

Bakan Yumaklı’dan vatandaşlara fidan dikme çağrısı. Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadelenin yoğun şekilde sürdüğü bir dönemde, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'in Karşıyaka Yamanlar ve Urla bölgeleri ile Bolu'nun Göynük ilçesindeki orman yangınlarının kontrol altına alındığını duyurdu. Ancak İzmir Menderes, Aydın Bozdoğan, Manisa Gördes, Karabük Ovacık ve Uşak Eşme gibi bölgelerdeki yangınlarla havadan ve karadan mücadele devam ediyor. Bakan Yumaklı, bu beş bölgede alevlerin güç kaybettiğini belirtti.

Bir hafta boyunca dikkatli olunması

Bakan Yumaklı, yangınların yayılmasını önlemek için bir hafta boyunca dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Açık alanlarda herhangi bir ateş kaynağının kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yangınların etkilediği ormanların yeniden ağaçlandırılması için bir çağrıda bulunarak, "Ormanlarımız yandı ancak her zaman yaptığımız gibi yılda 500 milyonun üzerinde fidanı ve tohumu toprakla buluşturuyoruz. Bu alanları da yeniden ağaçlandıracağız. 11 Kasım’daki Milli Ağaçlandırma Bayramı'nda bu hasarı hep birlikte gidermeye davet ediyorum," dedi.

Bakan Yumaklı’dan seferberlik çağrısı: Bölge 500 milyon fidanla yeniden canlanacak

Son dört günde 247 yangına müdahale edildi

Türkiye genelindeki yeşil vatan savunması için topyekun bir mücadele verildiğini belirten Bakan Yumaklı, 25 bin personel, 105 helikopter, 14 İHA ve çeşitli uçakların yangınlarla mücadeleye katkıda bulunduğunu ifade etti. Son dört günde 247 yangına müdahale edildiğini ve bunlardan 241'inin kontrol altına alındığını söyledi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki yangınlarda 52 binanın ve 97 bağımsız bölümün etkilendiğini, bunlardan 43 binanın yıkık ya da ağır hasarlı olduğunu açıkladı. Manisa'nın Gördes ilçesinde de 36 binayla 52 bağımsız bölümün yangından etkilendiği ve yapıların çoğunun ağır hasar gördüğü bildirildi.

İzmir Karşıyaka'daki orman yangınının 62.5 saat süren bir mücadelenin ardından kontrol altına alındığı belirtildi. Yamanlar Dağı'nın yeşil örtüsü gri ve siyah renge dönüştü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, etkilenen illere 13.5 milyon lira acil yardım sağlandığını duyurdu. Bu fonların, çalışmalara ve tahliye edilen vatandaşlara destek sağlamak amacıyla kullanıldığı ifade edildi.

Bolu’daki yangın tarihin en büyüğüydü

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu’daki orman yangınının tarihinin en büyük yangını olduğunu belirtti. Yangının 72 saat süren bir mücadele sonrası kontrol altına alındığını ve bu başarıda zamanında yapılan müdahalenin önemli rol oynadığını vurguladı.

İstanbul’daki Aydos Ormanları'nda yapılan denetimlerde, mangal yapan kişilere yüksek idari para cezaları uygulandı. Ayrıca sosyal medyada çıkan asılsız yangın iddiaları hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından açıklamalar yapıldı. Büyükada'da yangın iddiasının gerçek dışı olduğu ve tasarruf tedbirleri nedeniyle yangın söndürme çalışmalarının aksadığına dair iddiaların da yalan olduğu belirtildi. Sosyal medyada provokatif paylaşımlar yapan 20 hesap yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi.

Rusya'dan kiralanan BE-200ÇS amfibi uçağı, İzmir’deki yangınlara müdahale etti. Azerbaycan'ın gönderdiği bu uçak, Türkiye'deki söndürme çalışmalarına destek sağladı.

Muğla'nın Ula ve Yatağan ilçelerinde aynı gün çıkan iki yangına havadan ve karadan müdahale edildi. Urla'daki bir yazlık sitede tahliye edilen 440 konutlu bölgedeki 34 kişi, deniz yoluyla tahliye edilerek güvenli bir bölgeye taşındı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal