Bakan Yumaklı ‘hayırlı olsun’ diyerek duyurdu: Yeni tarım destekleri yürürlüğe girdi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretimlere yeni destekler geleceğini duyurdu. Konu hakkındaki karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

24.08.2024-13:45 - (Son Güncelleme: 24.08.2024-13:48) Bakan Yumaklı ‘hayırlı olsun’ diyerek duyurdu: Yeni tarım destekleri yürürlüğe girdi

Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan 2024 yılı bitkisel üretim destekleri, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak, verim ve kaliteyi artırmak, çevreci yaklaşımları teşvik etmek ve uygulanan politikaların etkinliğini güçlendirmek amacıyla çiftçilere sunulacak. Çiftçiler için sağlanacak destekler, çeşitli ürünler ve üretim koşullarına göre detaylandırıldı.

Yeni Tarım Destekleri Yürürlüğe Girdi

NTV'de yer alan habere göre; Yeni destek paketinde, arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye, yulaf gibi ürünler için dekar başına 123 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere toplam 185 lira destek ödenecek. Çeltik üreticileri ise 300 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere toplam 362 lira alacak. Dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yaş çay, zeytin gibi ürünlerde dekar başına 103 lira mazot ve 35 lira gübre desteği sağlanacak. Mercimek ve nohut için destek miktarı ise 123 lira mazot ve 35 lira gübre olmak üzere toplam 158 lira olarak belirlendi.

Küçük başlıca tarım ürünlerinin yanı sıra, kütlü pamuk üreticilerine 410 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere toplam 472 lira destek sağlanacak. Soya üreticileri 205 lira mazot ve 62 lira gübre ile toplam 267 lira, yağlık ayçiçeği ve kolza (kanola) yetiştiricileri ise 144 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere toplam 206 lira destek alacak. Diğer ürünlerde ise 103 lira mazot ve 35 lira gübre desteği sağlanacak. Ayrıca, nadas uygulamaları için 50 lira mazot desteği verilecek.

Özel Destekler

Toprak analizi laboratuvarları için, asgari 50 dekar arazilerde yapılacak analizlere 50 lira destek ödenecek. Organik tarım yapan arıcılara kovan başına 50 ila 270 lira arasında destek verilecek. İyi tarım uygulamaları kapsamında ise dekar başına 50 ila 400 lira arasında destekler sağlanacak. Fındık üreticilerine, belirlenen bölgelerde dekara 170 lira alan bazlı gelir desteği verilecek. Geleneksel zeytin bahçeleri rehabilitasyonu için de dekara 200 lira destek sağlanacak.

Havzalarda Ürün Destekleri

Belirli havzalarda yetiştirilen ürünlere yönelik kilogram başına fark ödemeleri yapılacak. Su kısıtı yaşanan bölgelerde ise nohut ve mercimek ekimlerine ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlarda dane mısır desteklenmeyecek.

Diğer Destekler

Sertifikalı fidan ve tohum üretimi için çeşitli destekler sağlanacak. Örtüaltı tarımda biyolojik mücadele için dekar başına 2 bin 550 lira, açık alanda ise 870 lira destek verilecek. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira ve analiz destekleri sunulacak. Yem bitkileri ekimi yapan çiftçilere dekar başına 180 ila 300 lira arasında destek sağlanacak.

Bakan Yumaklı’dan Açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, desteklerin çiftçiler için hayırlı olmasını dileyerek, 2024-2025 üretim dönemi itibarıyla yeni bir model uygulamaya geçileceğini duyurdu. Çiftçiler, üretim dönemi başlamadan önce hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını önceden bilecek. Yumaklı, 2025 yılı üretim desteklerinin de yakında açıklanacağını belirtti. Bu kararlar, 1 Ocak 2024 itibarıyla geçerli olacak ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal