TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan klinik denemelerinin Faz 1 aşamasına gönüllü olan Bakan Varank, ilk doz aşıyı Ankara Onkoloji Hastanesi’nde oldu.
Aşının ardından da çeşitli tetkiklerden geçirilecek Varank, geceyi hastanede geçirdikten sonra pazar günü taburcu edilecek.
2. DOZ 21 GÜN SONRA
Bakan Varank, 21 gün sonra ikinci doz aşıyı alacak. Ankara Onkoloji Hastanesi Faz-1 Klinik Araştırma Merkezi'nde Varank gibi TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da gönüllü oldu.
Bakan Varank, VLP aşısının ilk dozunun ardından açıklamalarda bulundu:
"Türkiye'de ve dünyada yenilikçi bir aşı teknolojisi olan VLP aşısında Faz-1 gönüllüsü olduk. Ocak 2020 tarihinde aşı ve ilaç çalışması yapan hocalarımızla görüştük. Bazı hocalarımız Türkiye'de aşı üretme kabiliyeti olduğunu söylemişti.
Dünyada çok inovatif kabul edilen bir aşı türü VLP. DSÖ listesine göre dünyada 4 tane insan çalışmasına geçmiş VLP aşı adayı var. Bu aşının dünyadakilerden farklı özellikleri var. Neticelerinin de etkin olacağına inanıyoruzç Faz-1 gönüllüsü olmak çok önemli. Türkiye'de Faz-1 çalışması aşıda çok fazla yapılmadı. Buradan tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum, aşı sıranız gelince lütfen aşılarınızı yaptırım. Yerli aşı çalışmalarında gönüllü olmak istiyorsanız çekinmeyin, biz aşımızı yaptırdık. Sene sonuna kadar Faz-3 çalışmasını tamamlamak istiyoruz. Dünyaya şifa olacak başarılı bir aşıyı ortaya çıkarmak istiyoruz"
Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi sonucu geliştirilen VLP aşı adayının insan denemeleri, 18 artı 18'lik biri düşük, diğeri yüksek doz olmak üzere iki gruba uygulanıyor. Her 2 grubun 6'sı plasebo. Yani içinde aktif ya da etken bir madde bulunmayan enjeksiyonlardan oluşuyor.
Varank ve Mandal dışındaki gönüllülerin isimleri gizli tutuluyor. Aşıyı uygulayan sağlık personeli de uygulanan kişideki enjeksiyonun içeriği hakkında bilgi sahibi olamıyor. Gürsel çiftinin inovatif aşı adayının haziranda Faz-2'ye, ağustosta da Faz-3'e geçmesi planlanıyor. Yerli VLP aşı adayının Faz-2 çalışması, İngiliz varyantına göre hazırlandı.
Dünyada sayılı, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisiyle geliştirilen aşı adayı, 30 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütünün Kovid-19 aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4'üncü aşı adayı oldu.
Varank, Mayda ve İhsan Gürsel çiftinin çalışmalarını yerinde görmek amacıyla ocakta Nobel İlaç'ın Gebze TÜBİTAK Marmara Teknokent'teki (MARTEK) Biyoteknolojik İlaç Tesisi'ni ziyaret etmişti.
Virüsü taklit ediyor
VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar, bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor.
Gürsel çiftinin geliştirdiği aşı adayının başka bir özelliği de diğer VLP aşılarından farklı olarak bu platformda virüsün 4 yapısal proteini de aşı antijeni olarak kullanılıyor. Bu yönüyle dünyada klinik insan denemeleri fazına giren bir aşı adayı bulunmuyor.