Bakan Uraloğlu: Siber Saldırılardan Korunmak İçin Yerli ve Milli Ürünlerle Çalışıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığını belirtti. Bakan Uraloğlu, "Çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

19.07.2024-17:05 - (Son Güncelleme: 19.07.2024-17:05) Bakan Uraloğlu: Siber Saldırılardan Korunmak İçin Yerli ve Milli Ürünlerle Çalışıyoruz

Bakan Uraloğlu, deniz emniyeti konusuna da değinerek, "Ana Arama Kurtarma Merkezi ile dünya denizlerinde acil durumdaki Türk gemilerinin veya gemi insanlarının problem yaşamaları halinde gerekli müdahale ile deniz unsurlarının acil durum koordinasyonunu sağlıyoruz. Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı bünyesinde bulunan dünyanın sayılı, Türkiye’nin tek simülatör merkeziyle yaşanabilecek deniz kirliliği ve deniz kazalarına etkin müdahaledeki önemini vurgulamak istiyorum. Ana Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile sadece Türk Arama Kurtarma Bölgesi içinde değil dünyanın her noktasında dünya denizciliğine hizmet veriyoruz." dedi.

Türkiye'nin Denizcilikteki Stratejik Önemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye'nin denizcilikteki stratejik önemine vurgu yaparak, "Ülkemiz, dünyanın en önemli boğazları arasında bulunan İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın kontrolünü elinde tutan bir ülke olarak Akdeniz ve Karadeniz Havzası'ndaki deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret açısından anahtar konumdadır. 1000 grostondan büyük 2 binden fazla gemisiyle 48,9 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünyada 12’nci sıradadır." şeklinde konuştu.

Denizcilikte Eğitim ve Teknoloji

Bakan Uraloğlu, denizcilik alanında uzmanlık gerektiren eğitimlerin, Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı bünyesindeki simülatör merkezinde verildiğini belirterek, "Denizcilik Simülatörleri Merkezi’nde başta denizcilik alanında uzmanlık gerektiren eğitimler olmak üzere birçok ileri düzey eğitim verilmektedir. 2020-2024 yılları arasında yaklaşık 4 bin kişiye eğitim verdik. 2024 yılı içerisinde ise şu ana kadar yaklaşık 800 kişiye eğitim verdik ve yıl sonuna kadar bu sayının bin kişi üstüne çıkacağını öngörüyoruz." dedi.


Deniz Kirliliği ve Güvenliği

Uraloğlu, deniz kirliliği ve güvenliği konusundaki yatırımların önemine değinerek, "Deniz taşımacılığının çevreye daha duyarlı olması amacıyla uluslararası gelişmeleri takip ediyoruz. Kıyılarımızı korumak için limanlarımıza gelen yabancı bayraklı gemileri titiz bir şekilde denetliyoruz. 2023 yılında uzman denizcilik personelimiz ile 3 bin 339 denetim gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Siber Güvenlik ve Yerli Ürünler

Uluslararası yaşanan internet bağlantı sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Uraloğlu, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Türkiye’nin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz." dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerle çalıştıklarını ve kamu ile özel kurumlarla iletişim halinde olduklarını belirterek, "Sorunlara hızlıca müdahale ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal