Ülke TV canlı yayınına konuk olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz Cuma günü duyurulan yeni müfredat hakkında kendisine gelen sorulara yanıt verdi. Bakan Tekin, MEB bünyesindeki öğretmenlerin her kademede görev yaptığını belirterek ÖSYM soru hazırlama ekibine de bakanlık bünyesindeki öğretmenlerden takviye yapılmasını istediklerini belirtti.
AA’da yer alan habere göre; Tekin, "Üniversite sınavında karşımıza çıkacak soruların tamamı, öğrencilere dağıtılan ders kitaplarından ve müfredattan olacak. Öğrencilerin sorulara yaklaşımını, soruları çözme yeteneklerini değerlendirebilmek adına soru havuzunun yarısının, branşlarına göre ortaöğretimdeki öğretmenlerimizden seçilmesini önerdik. ÖSYM Başkanı da bu öneriyi kabul etti. Öğrencilerimizin endişe edecekleri bir durum yok." şeklinde konuştu.
Öğrencilerin okula düzenli olarak gitmelerinin, ders kitaplarını ve öğretmenlerini takip etmelerinin önemine dikkat çeken Tekin, eğer ek bir desteğe ihtiyaç duyulursa, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Destekleme ve Yetiştirme Kursları'nın okul müdürlerinden talep edilmesini önerdi.
Bakan Tekin, üniversite sınavlarında sorulan soruların kaynağının, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün (OGM) materyalleri ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden sağlanan materyaller olduğunu belirtti. Öğrencilerin bu kaynaklara odaklanmalarının yeterli olacağını vurguladı ve ek bir şeye ihtiyaç olmadığını ifade etti. Tekin, "Bakanlık olarak görevimiz, zorunlu eğitim çağındaki çocuklarımızın ek bir eğitime ihtiyaç duymamasını sağlamak, ayrıca kademeler arası geçiş süreçlerini ücretsiz bir şekilde çocuklarımız, gençlerimiz ve velilerimizle paylaşmaktır." dedi.
Müfredatla ilgili yapılan eleştirilere de değinen Tekin, bakanlık bünyesindeki ekiplerin müfredat tartışmalarını takip ettiğini ve eleştirilere dikkat ettiklerini belirtti. Yeni müfredatın cuma günü yayınlandığını ve o tarihten itibaren 14 bin 595 görüş aldıklarını ve 978 bin indirilme sayısına ulaştıklarını söyledi. Tekin, binin üzerinde kişiyle çalıştıklarını dile getirdi ve programın sızmadığını ya da yayılmadığını iddia etmenin mümkün olmadığını belirtti. Kitap yazımları için özel yayınevlerinden talepte bulunmadıklarını ve bu iddiaların iftira olduğunu sözlerine ekledi.
Bakan Tekin, önümüzdeki yıllardan itibaren Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının onayladığı kitapların bakanlık tarafından basılacağını ve satın alınacağını duyurdu. Bu durumun, eski programa tabi olan 2, 6, 10, 11 ve 12. sınıflar için geçerli olduğunu belirtti. Yayınevlerinin bu programlarla ilgili normal ihale sürecine devam edeceğini ve kitaplarının bakanlık tarafından satın alınacağını ekledi.
Tekin, "cihat" kavramı eleştirilerine yönelik sosyal medyadan duyduğunu ifade etti. Cihat kavramının müfredata yeni eklenmediğini ve mevcut programda yer aldığını belirtti. Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar rehberlik öğretmeni istihdam etmek istediğini belirten Tekin, bu konuda atama rakamlarının yakın zamanda açıklanacağını söyledi.
Müfredatın yayınlanmasının ardından çeşitli eleştiriler aldıklarını ve bunların farklı toplumsal kesimlerden geldiğini belirten Tekin, müfredatın ne kadar süreyle askıda kalacağı konusunda esnek olduklarını ve toplumsal taleplere göre süreyi uzatabileceklerini dile getirdi. Tekin, müfredat taslağının yayınlanmasının ardından öğretmen seçiminde mülakatın önemine vurgu yaparak, en iyi ve en donanımlı adayların belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi.
LGS sınav takviminde herhangi bir değişiklik olmayacağını ve sınavın 2 Haziran'da gerçekleştirileceğini de açıkladı.