Bakan Tekin: "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Devrim Niteliğinde"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'nin eğitim sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

22.08.2024-15:30 - (Son Güncelleme: 22.08.2024-16:48) Bakan Tekin: "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Devrim Niteliğinde"

Kilis'te gerçekleştirilen AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan Bakan Tekin, "Bu model, devrim niteliğinde adımları içeriyor ve tamamen bize özgü bir eğitim öğretim sistemi sunuyor" dedi.

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Hayata Geçiyor"

Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin bu yıl 1., 5. ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlanacağını belirterek, bu modelin Anadolu insanının ve Türk milletinin arzuladığı bir eğitim öğretim sistemini yansıttığını ifade etti. Tekin, "Şu an Türkiye'de derslik başına düşen öğrenci sayısı kademeler arası farklılık gösterilmesi kaydıyla 20-22 bandında. 60 kişilik sınıflar artık 20-22 kişilik sınıflarda eğitim öğretim hayatına devam ediyor. Bakın o tarihte sahip olduğumuz derslik sayısını iki kattan daha fazla arttırmış durumdayız. Bu esnada yıkılan ya da bakım onarımını yeniden yaptığımız derslikler de hariç, sıfır yaptıklarımızı söylüyorum. O tarihte bu ülkede var olan öğretmen sayısını iki katından daha fazla arttırmış durumdayız. Yine aynı şekilde emekli olanlar, ayrılanlar, yine o sayının içerisindedir. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını aynı şekilde azaltmış durumdayız. Bunların hepsine birisi objektif olarak baksa dediğim gibi adını kapatalım, AK Parti değil de yani dünyanın başka bir yerinde yapıldı desek gerçekten devrim niteliğinde şeylerden bahsediyoruz." şeklinde konuştu.

"Eğitimde Devrim Niteliğinde Adımlar"

Bakan Tekin, Türkiye’de son 20 yılda eğitim alanında önemli gelişmeler yaşandığını vurguladı. Sınıf mevcutlarının 20-22 öğrenci seviyesine düştüğünü ve derslik sayısının iki katından fazla arttırıldığını belirten Tekin, "Eğitim içeriğiyle ilgili olarak da özellikle son günlerde tartışma konusu olarak kamuoyunda da paylaştığımız Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili bir iki cümle söyleyeceğim. Üç tane şey yaptık. Dedik ki, dünyanın her tarafında, her ülke evrensel göstergeleri ve evrensel verileri alarak kendi sosyal, toplumsal, siyasal yapısını göz önünde bulundurarak kendine özgü bir model üretiyor. Finlandiya modeli diyorsunuz. Singapur modeli diyorsunuz. Güney Kore modeli diyorsunuz. Peki Türkiye Modeli deyince niye rahatsız oluyoruz? Türkiye kendine ait bir modeli üretemez mi arkadaşlar? Türkiye Modeli ürettik diyorum. Bana muhalefet diyor ki, 'Üretemezsin'. Niye diyorum, 'Türkiye üretemez.' diyorlar. Bu kadar aşağılık kompleksiyle hareket eden bir yapıda olmamalıyız. Bizim yaptığımız birinci şey bu. Biz dünyadaki genel ortak uygulamaları aldık. Üstüne kendi referans değerlerimizi koyduk ve bize özgü bir model ürettik. Ben artık bununla övünüyorum. Diyorum ki Türkiye'nin eğitim öğretim sürecinde kendine özgü bir modeli var. Bundan da gurur duyuyorum." dedi.

Tekin, ayrıca okulların altyapısının modernize edildiğini ve eğitimde dijitalleşme adına önemli adımlar atıldığını ifade etti. Özellikle EBA platformunun eğitime katkısına dikkat çeken Tekin, bu sistemin öğrencilere daha geniş bir öğrenme imkanı sunduğunu belirtti.


"Bize Ait Değerlerle Dolu Bir Eğitim Modeli"

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin, Türkiye’ye özgü bir eğitim sistemi sunduğunu belirten Bakan Tekin, bu modelin milli değerlere dayandığını ve evrensel ilkelerle örtüştüğünü vurguladı. Tekin, "Çocuklarımız, bizim sahip olduğumuz bu ülkeyi bir arada tutan, bizi bir arada tutan temel değerlerimize sahip olmuyor. Böyle yetiştiği için eleştiri yapıyoruz. Benim yaptığım üçüncü şey de bu. Çocuklarımızın bizi bir arada millet yapan, bu ülkeye, devlete, bayrağa canı pahasına sahip çıkacak şekilde yetişmesi için müfredatın içerisine bu değerleri koyduk. Ne bunlar? Şefkat, merhamet, vatanseverlik, ülke sevgisi ve millet sevgisi. Peki bunları koymak kötü bir şey mi arkadaşlar?" dedi.

"10 Yıllık Çalışmanın Ürünü"

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti. Tekin, 2013 yılında müsteşar olarak başladığı görevinden itibaren bu konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü ve şimdi bu çalışmanın meyvelerini topladıklarını ifade etti.

Bakan Tekin, yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte 1., 5. ve 9. sınıflarda bu modelin uygulanmaya başlanacağını duyurarak, "Çocuklarımız, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıflarda, yani her kademenin ilk sınıfında yeni yaptığımız bu modelle eğitim-öğretime başlayacaklar inşallah. İnanıyorum ki sizin, Anadolu insanının, bütün Türk milletinin istediği, arzuladığı bir eğitim öğretim modeli ortaya çıkarmış olduk. Bize ait değerleri çocuklarımıza vermek isteyen ve aynı zamanda da evrensel ilkelerle örtüşen bir model geliştirdik. Bu modeli bir yıl içerisinde geliştirmedik. Ben 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığında müsteşar olarak göreve başladım. O günden beri bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Dolayısıyla bu iş yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ürünü. Eğitim-öğretim sürecinde altyapı, fiziki altyapıyla ilgili her şeyi yaptık. Şimdi ufak tefek eksikliklerimiz kaldı. Onları da gideriyoruz. Üstüne şimdi içeriği dolduracak, gerçekten bize özgü, bizim değerlerimizi yansıtan ama evrensel uygulamalardan kopuk olmayan, evrensel uygulamaları da bünyesinde barındıran Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni hayata geçirmiş olduk. İnşallah hayırlı uğurlu olur." dedi.

Okulların 9 Eylül'de açılacağını hatırlatan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin eğitim sistemimize getireceği yeniliklerin, hem öğrenciler hem de öğretmenler için büyük bir fırsat olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal