Bakan Soylu: Semt Pazarlarını Yasaklamayacağız Ama Tedbirleri Artıracağız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, coronavirüs tedbirleriyle ilgili, "Semt pazarlarını yasaklamayacağız ama tedbirleri artıracağız, giriş çıkışları kontrol altına almaya çalışacağız." diye konuştu.

26.03.2020-13:13 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-15:18) Bakan Soylu: Semt Pazarlarını Yasaklamayacağız Ama Tedbirleri Artıracağız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, coronavirüs tedbirleriyle ilgili, "Semt pazarlarını yasaklamayacağız ama tedbirleri artıracağız, giriş çıkışları kontrol altına almaya çalışacağız." diye konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, "2551 provokatif hesap tespit edildi, 449'una işlem yapıldı, diğerlerine işlem yapılıyor. Yüzde 70'i FETÖ/PDY, PKK, DHKP-C bağlantılı." ifadesini kullandı.

YUNANİSTAN'A 150 BİN 600 KİŞİ GEÇTİ

Bakan Soylu, "28 Şubat'tan bu yana Yunanistan'a kara ve denizden 150 bin 600 civarında kişi geçti, 4 bin 600 kişi Pazarkule önünde bekliyor." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Semt pazarlarını yasaklamayacağız ama tedbirleri artıracağız, giriş çıkışları kontrol altına almaya çalışacağız." şeklinde konuştu.

Bakan Soylu, açıklamasında "(Coronavirüs) Suudi Arabistan bize ve dünyaya hiçbir vaka bildirmedi. Umreden gelenlerde, ne zaman ilk vaka çıktı Sağlık Bakanımız hemen tedbirini aldı." ifadesine yer verdi.

Bakan Soylu, insanlığın küresel boyutta büyük bir salgınla karşı karşıya kaldığını, bütün ülkeler gibi Türkiye'nin de farklı önlemler aldığını dile getirdi.

Türkiye'nin en üst seviyede tedbir aldığını vurgulayan Soylu, "Şu ana kadar sadece bizim Bakanlığımız 38 genelge yayımlamış. Bunların 17 tanesi sınırlarla alakalı. Biz ilk önce sınırları kapatarak ciddi tedbirler aldık." diye konuştu.

Tedbirlerin, salgının yayılma hızını ne ölçüde azalttığını, sosyal izolasyonu ne kadar sağladığını ölçüp titizlikle izlediklerinin altını çizen Bakan Soylu, ifadelerini şu sözlerle sürdürdü:

"Türkiye'de hayatın yüzde 80'i durmuş durumda. Biz şehirler arası ve şehir içi trafiği ölçüyoruz. Yolcu otobüsü sayısını, yolcu sayılarını ölçüyoruz. Bunların hepsine ilişkin veriler elimizde. Şehirler arası yolcu otobüslerindeki azalma yüzde 73, yolcu sayısındaki düşüş yüzde 81'i buldu. Bu rakamları tek tek ölçüyoruz ve almamız gereken tedbirleri değerlendiriyoruz. Bu süreçte dünya da biz de 4 temel noktaya bakıyoruz: Sağlık sistemimizin ayakta kalması, kamu düzeninin devam etmesi, sosyal izolasyonun sağlanması ve tedarik zincirinin aksamadan devam etmesi. Bunları sağlarsak sistemi ayakta tutmuş oluruz. Bu dördüyle ilgili karşı karşıya kaldığımız durumlara göre de tedbir yükseltiyoruz. Dünyayı da takip ediyoruz.

Biz neden 'Kişi kendi olağanüstü halini ilan etsin' diyoruz? ABD'de yapılan bir araştırmada salgına karşı alınacak en önemli tedbirin sosyal izolasyon olduğu yani kendi olağanüstü halini ilan etme olduğu, bu yapıldığı anda yüzde 95 başarı sağlanacağına ilişkin bir görüş var. Yeni bir durumla karşı karşıyayız. Daha önce bildiğimiz bir durum değil. Yapılması gereken bu 4 temel sistemin ayakta kalmasını sağlamak"

Salgının nasıl yayıldığını Sağlık Bakanlığı ile izleyeceklerini belirten Soylu, alınacak önlemlerin de buna bakılarak derece derece yükseltildiğini belirtti.


"Sosyal izolasyona büyük kentlerle küçük şehirlerde eşit şekilde uyuluyor mu?" sorusuna yanıt olarak Bakan Soylu, toplu taşıma ile şehir hareketliliğiyle ilgili Doğu ile Güneydoğu Anadolu'dan alınan rakamlarda problem olduğunu, bunun giderilmesiyle daha iyi bir noktaya gelineceğini ifade etti.

Bakan Soylu, "Ancak özellikle Ankara, İstanbul gibi şehirlerde neredeyse şehir içe çekilmiş durumda." diye konuştu.


İçişleri ve Sağlık bakanlıkları çalışanının eksiksiz kadroyla çalıştığınıifade eden Bakan Soylu, ek personele ihtiyaç duyulup duyulmadığıyla ilgili soruya, "Almak üzere olduğumuz personel vardı, eğitimleri tamamlanmış. Onları da sahaya sürdük. Personelimizi en üst seviyede kullanmak için çaba gösteriyoruz." yanıtını verdi.

Bakan Soylu, kamu personellerine çabaları için teşekkür etti.

"Sokağa çıkma yasağı gündemde mi? Şu anki durum ile sokağa çıkma tedbiri arasındaki tedbirler ne olabilir?" sorusu üzerine Bakan, şu cevabı verdi:

"Tam sosyal izolasyon her zaman bizim gündemimizde. Eğer bugünkü tedbirlerle karşı karşıya kaldığımız durumu karşılayamazsak elbette tedbirleri yükseltebiliriz. Önümüzde alacağımız, önereceğimiz tedbirler var. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile paylaşacağımız, onların bizimle paylaşacağı tedbirler var. Eğer bu tedbirlerle salgının önüne geçebileceğimizi düşünmüyorsak alacağımız en büyük tedbiri elbette ki alabiliriz. Bu konuda herhangi bir beis söz konusu değil."
Soylu, tedbirlerin sıkı şekilde kontrol edildiğinin altını çizerek, "Eğer bir uyulmamazlık söz sonusu olursa elbette bu tedbiri üst seviyeye çıkarmak bizim sorumluluğumuzdur."

Şehirler arası otobüs seferlerinin durdurulmasıyla ilgili soruya Soylu, gerek görülmesi durumunda bunun da yapılabileceğini dile getirdi.


Maske üretimi yapan fabrikalarda gereken önlemlerin alındığını aktaran Bakan Soylu, şimidi 69 firmanın Sağlık Bakanlığıyla hem maske hem de öteki gereksinimlerini üretimiyle ilgili anlaşma imzaladığını, üretimin bu etapta yeterli olduğunu dile getirdi.

Soylu, "Ne kadar maske üreticisi varsa bunu Sağlık Bakanlığına yönlendirmekle mükellefiz. Burada hiç kimseye tolerans sağlayamayız." ifadesini kullandı.

Fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı da gereken önlemlerin alındığını ifade eden Bakan Soylu, "Vatandaşlarımıza buradan duyurumuzdur, nereye bildirirlerse bildirsinler biz tepelerinde olacağız. Buradan fırsatçılık yapmayı ayıp ve günah addediyoruz. Bu, kanun karşısında da suçtur. Gerekli tüm adımları uygulayacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum." dedi.

Soylu, 65 yaş üstü vatandaşların evine kamu eliyle hizmet götürülen tek ülkenin Türkiye olduğunu, Vefa Sosyal Destek Hattı'na gelen 360 bin talebin 320 bininin eve gidilerek giderildiğini açıkladı.

Bakan Soylu, sosyal hizmetlerde imam ile öğretmenlerden de istifade edildiğini dile getirdi.

Vazife başındaki personel için de önlem alındığını, polise 2, jandarmaya 1 milyon maske dağıtıldığını belirten Bakan Soylu, jandarmaya kışlaya gelir gelmez 15 gün izolasyon uygulandığını belirtti.

Soylu, sosyal medyadaki provokatif paylaşımlarla alakalı değerlendirmesinin sorulmasına, şu cevabı verdi:

"İsterseniz son 10 günlük bir rakam vereyim. 2551 provokatif hesap tespit edildi, bunun 449'una işlem yapıldı. Diğerlerine işlem yapılıyor mu? Yapılmaya devam edecek. Bu sabah itibarıyla aldığım rakam Siber Suçlar Daire Başkanlığımızda, yüzde 70'i FETÖ/PDY, PKK, DHKP-C, bu hesapların sahibi. Bu hesaplar bundan önce de özellikle terör örgütü konusunda kendilerine ait görev yüklenmiş, bunun sürekli olarak propagandasını yapan hesaplar. Bu hesapların büyük bölümü yurt dışı hesaplar."

Provokasyon yapanları deşifre etmelerine karşın halen yaygınlığının olduğuna dikkat çeken Bakan Soylu, bunu yapanlar kadar bunu kamusallaştıranların da suçlu olduğunun altını çizdi.

Bakan Soylu, "Tabii burada Anayasa Mahkemesinin özgürlükçü aklı devreye girebilir her zaman olduğu gibi. Bize 'Siz bunu yapamazsınız.' diyebilirler. Anayasa Mahkemesinin bazı verdiği kararlar Türkiye'ye ait kararlar değil, Norveç'e ait kararlar." ifadesini kullandı.

"Maalesef Anayasa Mahkemesinin almış olduğu birçok karar, mücadeleyle ilgili iştahımızı altüst etmektedir, bizi gönülsüzlendirmektedir." ifadesini kullanan Bakan, Anayasa Mahkemesinin aldığı ama yayımlamadığı yeni bir hüküm olduğunu, bu hükmü şiddetle reddettiğini ve eleştirdiğini dile getirdi.

Yunanistan sınırındaki göçmenlerle igili soruya da Bakan Soylu, "Şu ana kadar Yunanistan'dan Avrupa'ya 28 Şubat akşamından itibaren geçen kaçak göçmen, yabancı göçmen, mülteci sayısı toplam kara sınırından geçen 148 bin 360." yanıtını verdi.

Denizden geçen 2 bin 390 göçmen olduğunu ifade eden Bakan Soylu, "150 bin 600 civarında kişi 28 Şubat akşamından itibaren karşı tarafa geçti." bilgisini aktardı.

Bakan, 4 bin 600 göçmenin de Pazarkule önünde beklediğini dile getirdi.

Herkesin coronavirüsle mücadelede sosyal izolasyonu aklından çıkarmaması gerektiğinin altını çizen Bakan, bilhassa gençlerin yaşamlarını yavaşlatmasının önemine dikkat çekti.

"Türkiye'nin hayatı, yüzde 80 seviyesinde durdu." ifadesini kullanan Soylu, 211 bin 645 iş yerinin kapalı olduğunu ve bunların daima denetlendiğini dile getirdi. Soylu, şimdiye kadar 2 bin 130 iş yerine adli ve idari işlem yapıldığını ve uyarıların sürdüğünü belirtti.

Yurt dışından gelenleri gözetim altında tuttuklarını söyleyen Bakan Soylu, "Yurt dışından gelenlerin sayısı 15 bin 181 kişi. 29 ilde 48 yurt." ifadesini kullandı.

İlk gün umreden gelenler için acele önlem aldıklarını, Gölbaşı'ndaki yurda yerleştirdiklerini hatırlatan Bakan Soylu, neredeyse 6 saat sonra da sistemi oturtup devam ettiklerini dile getirdi.

Soylu, "Suudi Arabistan, bize ve dünyaya hiçbir vaka bildirmedi. Umreden insanlar geldiler. Ne zaman ilk vaka çıktı, Sağlık Bakanımız hemen tedbirini aldı. Dedi ki 'Hemen bunları izolasyona, yurtlara alıyoruz.' Hemen yurtlara aldık, ilk vakası çıkar çıkmaz. Bu konuda ilk adımımızı attık." ifadesini kullandı.

Nisan, mayıs ile haziran aylarında hem il genel meclislerinin hem belediye meclislerinin yapılmamasına ait kararı valilere tebliğ ettiklerini belirten Bakan, olağanüstü toplanma şartı getirildiğini, bunun da sınırlı maddelerle ve sağlık koşullarına uyularak gerçekleştirileceğini aktardı.

Pazarlarla alakalı bir önlem üzerinde çalışacaklarından da bahseden Soylu, "Semt pazarlarını yasaklamayacağız ama tedbirleri daha fazla artıracağız, giriş çıkışları kontrol altına almaya çalışacağız. Elimizden ne geliyorsa sosyal izolasyon için her şeyi gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal