Bakan Şimşek: “Türk Eximbank, uluslararası piyasalardan 500 milyon dolar finansman sağladı”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl temmuz ayından bu yana ihracatın desteklenmesi amacıyla Türk Eximbank'ın sermayesini üçüncü kez artırma talimatı verdi. Bakan Şimşek, Eximbank'ın güçlü bir finansal yapıyla ihracatçılara daha etkin destek sağlamasını hedeflediklerini belirtti.

09.02.2024-10:44 - (Son Güncelleme: 09.02.2024-11:19) Bakan Şimşek: “Türk Eximbank, uluslararası piyasalardan 500 milyon dolar finansman sağladı”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Eximbank'ın sermaye yapısını güçlendirme ve ihracatçılara daha fazla finansman imkanı sağlama amacıyla atılacak adımları değerlendirdi. Şimşek, Türk Eximbank'ın rolünün önemine vurgu yaparak, ihracatçılara etkin destek sunabilmek için sermaye artırımı talimatı verdiğini belirtti. 

Mehmet Şimşek, göreve geldiği günden itibaren ihracatın ve ihracatçının desteklenmesine yönelik politikalara önem verdiğini belirtti. Şimşek, bu çerçevede ihracatçıların finansmana erişimini güçlendirmek amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynaklı günlük reeskont kredi limitinin 10 kat artırılarak 3 milyar liraya yükseltildiğini açıkladı. 

İhtiyaca göre artış

Bakan Şimşek, reeskont limitlerinde ihtiyaca göre artışların devam edeceğini ifade etti. Şimşek, Türk Eximbank'a geçen yıldan beri yapılan sermaye artışlarına dikkat çekti. Şimşek, 2023 yılı başında bankanın ödenmiş sermayesinin 13,8 milyar lira olduğunu, Temmuz 2023'te bu miktarın 6,8 milyar liraya düştüğünü ve bu yılın ocak ayında 3,3 milyar lira sermaye aktarımı gerçekleştirildiğini bildirdi. Türk Eximbank'a yapılan bu sermaye artışları, ihracatçılara daha fazla finansman imkanı sağlamayı hedefliyor. Şimşek, Türk Eximbank'ın ihracatçılara finansman sağlama misyonunu güçlendirmek amacıyla yeni bir sermaye artışı kararı alındığını açıkladı. Şimşek, bu yeni sermaye artışının, ihracatçıların finansmana daha rahat erişmelerini ve ihracat desteklerini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca Bakan Şimşek, bu çerçevede Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile yapılan istişareler sonucunda Türk Eximbank'a son 7 ay içinde üçüncü kez sermaye artırımı yapılması için çalışmalara başlandığını ifade ederek, "Ticaret Bakanı'mız Ömer Bolat ile de istişare ettik. İhracatçımıza nefes olan Türk Eximbank'a son 7 ay içinde üçüncü kez sermaye artırımı yapılmasına yönelik çalışmaları başlattık, en kısa zamanda sonuçlandıracağız." dedi.

Şimşek, Türk Eximbank'ın geçtiğimiz yıl ihracatçılara sağladığı destekleri açıkladı ve bu yıl için bankanın 50 milyar dolarlık bir destek hedeflediğini belirtti. Şimşek, Türk Eximbank'ın nakdi kredi, alacak sigortası ve garanti gibi araçlarla ihracatçılara finansman sağlayarak Türkiye'nin dış ticaretini desteklediğini ifade etti.


Çalışmalara devam ediliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Eximbank'ın geçtiğimiz hafta uluslararası sermaye piyasalarından 500 milyon dolarlık finansman sağladığını açıkladı. Şimşek, bankanın ihracatçıların uzun vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2024'ün ilk yarısında tamamlanmak üzere 10 yıla kadar vadeli ve uygun maliyetli 1,5 milyar dolarlık kaynak temini için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Türk Eximbank'ın bu yöndeki yeni adımlarının devam edeceğini vurgulayan Şimşek, "Hükümetimizin güçlü destekleriyle Türk Eximbank 2024 yılı hedeflerini gerçekleştirerek ihracatçımıza desteklerini daha da artıracaktır." dedi.

Bakan Şimşek, ihracatçıların finansmana erişim sorununu çözmek amacıyla teminat mektubunun yanı sıra farklı teminat türleriyle kredi kullandırılmasını sağlamaya önem verdiklerini belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Sermaye artırımlarının ardından Bankanın ihracatçılara teminat kolaylığı sağlayarak kredi maliyetlerini aşağı çekecek çalışmaları daha da hızlanacak. Bu çalışmayla kredibilitesi ve ihracat değerliliği yüksek firmalara teminat mektupsuz ve bankacılık sektöründe kabul gören diğer teminatlarla kredi kullandırılması sağlanacak. Ne gerekiyorsa yapacağız. Ekonomi programının nihai hedefi nitelikli yatırım ve istihdamdır. İhracat temel önceliği doğrultusunda bu alanı desteklemeye devam edeceğiz. İhracatımızın büyümeye katkısını artırmak, dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ülkemizin ihracat odaklı büyüme hedefi doğrultusunda hükümetimizin ihracata verdiği destekler artarak devam edecek."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal